Kaffebloggen

Kaffetest – Kaffe ändrar smaksinnet

Kaffe med bra smak

Eftersom kaffe är en så otroligt populär dryck så görs det såklart massor av forskning på dess effekter. Ett område som kanske varit lite bortglömd är hur kaffet påverkar andra smaker, eller i alla fall hur vi uppfattar dem.

I en studie gjord vid Cornell University gavs en testpanel olika typer av sötat kaffe. Halva testpanelen fick sötat, koffeinfritt kaffe där kinin tillsatts för att återskapa den bittra koffeinsmaken. Andra halvan fick sötat, koffeinfritt kaffe där koffein tillsatts. Forskarna gjorde på detta vis för att exakt kunna mäta koffeinmängden testpersonerna fick.

Kaffet som innehöll koffein upplevdes faktiskt som mindre sött. Även efter att de druckit kaffet så upplevdes sackarosen inte alls lika söt. Det tros bero på att koffeinet blockerar receptorerna för en annan kemikalie och det påverkar i sin tur hur vi uppfattar sötma.

Forskningsrönen känns särskilt intressanta för Sverige – ett land där fika nästintill kan räknas som en nationalsport. Fikan involverar nämligen ofta kaffe med något sött tilltugg. Utan kaffet smakar det söta tilltugget antagligen helt annorlunda.

Det kanske vore ett spännande experiment att testa på kontoret? Coffee Center tillhandahåller inte bara fantastiskt fina kaffeautomater utan även varuautomater till kontoret. Med en sådan kan ni alltid ha ett spännande utbud av tilltugg till fikat nära till hands.

 

Källa: http://gizmodo.com/coffee-could-be-changing-our-perception-of-taste-1798406239