Kaffebloggen

Rosta kaffe – Såhär går rostning till

Så går det till att rosta kaffe

Under en väldigt lång period i Sverige var det olika former av mörkrostat kaffe som gick att få tag på i affärer. Idag ser det helt annorlunda ut. För länge sen såg det också annorlunda ut. Så låt oss börja denna lektion med en kort historisk tillbakablick.

Under en period i marknadsföringens historia så sneglade kaffebranschen mot tvättmedelsbranschen. Varför? Hur gick det till? Jo, tvättmedelsbranschen ökade sin försäljning genom att sälja ett mer koncentrerat tvättmedel. Du kunde alltså använda mindre tvättmedel och ändå få ren tvätt. Kafferosterierna funderade på om detta koncept gick att kopiera på något vis och man kom fram till att om man rostade kaffet hårdare så kunde det fortfarande smaka, även om man använde mindre kaffe. Vad man inte pratade om var att mycket av den goda smaken då brändes bort, och det blev just den brända smaken som blev kvar.

Idag är alltså den dominerande rostprofilen betydligt mörkare än vad den varit way back. En av fördelarna med att rosta riktigt mörkt är att vissa bismaker och defekter kan rostas bort, så att det inte smakar så mycket av de defekter som kan förekomma. Men om råvaran är av god kvalité finns det absolut ingen anledning att rosta mörkt. Låt istället råvaran tala så mycket som möjligt för sig själv.

En rostprocess pågår i allt från ett par enstaka minuter upp till 15 minuter. Tiden påverkas dels av den temperatur du rostar i (högre temperatur tenderar att behöva rosta kortare för att inte bränna sönder kaffet helt) samt vilket slutresultat rostmästaren önskar. Vill du har ett mörkare kaffe så kan en längre rostprocess föredras. Samtidigt är inte ett kaffe som rostats länge alltid mörkrostat. Det hänger snarare på temperaturen. Vi kan likna det vid när vi bakar bröd. Har vi låg temperatur på ugnen så kan brödet stå inne länge utan att bli bränt, det kan till och med vara fördelaktigt då brödet blir ordentligt genomgräddat. Om vi däremot ställer vår ugn på grill, måste vi ta ut brödet snabbt för att det inte ska bli helt svart på ytan. Det kan däremot fortfarande vara helt degigt i mitten av brödet.

Att rosta kaffe är en hel vetenskap och ett riktigt hantverk. Du måste använda alla dina sinnen. Till och med hörseln. Under rostningen sker något som kallas för crack. Det är när bönorna expanderar explosionsartat och skapar små poppande ljud, inte olikt det ljud som popcorn avger när de expanderar. Första gången det sker kallas det för ”first crack”. Skulle detta ske igen så kallas det för ”second crack” och om det inträffar är kaffet generellt sett för mörkt rostat. Fetter börjar då krypa ut genom bönan och ge den en ”oljig” yta. Denna olja sätter sig i kvarnar och annan utrustning som du använder, så försök undvika dessa kaffen. Om inte för smakens skull, så i alla fall för din utrustnings skull.

Det kan också vara intressant att fördjupa sig lite i temperaturer och rostning. Vanligtvis är en rosttrumma runt 200-250 grader varm när kaffet släpps in. När kaffet kommer in i trumman sjunker temperaturen snabbt till runt 100 grader. När kaffet nått en temperatur runt 200 grader uppstår first crack och sen släpps det ut vid cirka 210-230 grader och svalnar sedan snabbt.

Tycker du det är intressant och vill lära dig mer så följ oss här eller boka in en liten kaffeskola helt kostnadsfritt. För att boka in en kurs ring din säljare eller maila kontakt@coffeecenter.se Eller kontakta oss via formuläret nedan.