Kaffebloggen

Hur gör man kaffe? Det här är soltorkningsprocessen

Soltorkade kaffebönor på ett fält

Det här blir lektion nummer fyra i vår kaffeskola, och nummer två om hur man kan processa kaffe. Om ni inte läst de tidigare lektionerna så rekommenderar jag dig att gå tillbaka och läsa dem först.

I förra lektionen fick vi lära oss att det är bönan i kaffebäret vi vill åt. Den vanligaste metoden i Brasilien och Etiopien är att soltorka kaffet, eller natural method som det heter på engelska.

Efter att bären skördats och sorterats (läs mer om sortering i vårt förra inlägg) läggs de ut i solen för att torka med fruktkött och skal kvar på. Tiden de får torka i solen varierar, men kan vara så lång som  tre veckor och för att erhålla en så jämn torkning som möjligt. Bönorna får torka till de har en fuktighetsgrad på ca 12%. Efter det så tröskas skal och fruktkött bort. När detta är gjort så har bönorna absorberat den naturliga sötman som finns i bäret och skapar ett kaffe med högre sötma och mer kropp.

Fördelen med denna metod är att det krävs betydligt mindre vatten när kaffet processas. Det blir alltså betydligt mindre resurskrävande och mer miljövänligt. Det ger också betydligt mer ”spännande” smaker på kaffet.

Nackdelen är att det kräver väldigt mycket kontroll under torkningsprocessen, och det finns en viss risk att kaffet blir överfermenterat och därmed smakar lite jäst.

Tycker du det är intressant och vill lära dig mer så följ oss här eller boka in en liten kaffeskola helt kostnadsfritt. För att boka in en kurs ring din säljare eller maila kontakt@coffeecenter.se Eller kontakta oss via formuläret nedan.