Kaffebloggen

Hur gör man kaffe? Det här är den tvättade processen

Processen med tvättat kaffe

Det här inlägget kommer inte att handla om hur du får ett renare kaffe genom att tvätta det. Utan det är första delen om hur man processar kaffe.

Kaffe är egentligen kärnan, eller bönan, av kaffebäret. Bäret växer på buskar eller träd runt om i världen (för att se var det växer så kolla in vår förra lektion här på bloggen). För att ta fram bönan ur bäret så kan man bära sig åt på olika sätt. I de kommande tre lektionerna så kommer vi gå igenom de tre vanligaste sätten. Först ut är tvättat kaffe.

Innan själva bönan plockas ut så skiljs de mogna, omogna och övermogna bären åt. Detta sker vanligtvis i en stor bassäng. De omogna och övermogna bären sjunker till botten av bassängen, medan de mogna flyter.

Nästa steg är att skilja bönan från bäret. Med hjälp av ett tröskverk skalas fruktkött och skal bort. Därefter läggs bönorna ytterligare en gång i bassänger med vatten. Tiden i vatten varierar beroende på temperatur, men är i regel mellan 24-36 timmar. Under denna tid kontrolleras bönorna noga för att inte kaffet ska skadas. När sockerlagret som är kvar (också kallat för mucilage) fermenterats bort tvättas kaffet ytterligare en gång med rent vatten innan det läggs ut i solen för att torka.

Resultatet av den tvättade processen är ett kaffe som ger en ren, elegant karaktär med en något högre syrlighet än andra processmetoder.

Tycker du det är intressant och vill lära dig mer så följ oss här eller boka in en liten kaffeskola helt kostnadsfritt. För att boka in en kurs ring din säljare eller maila kontakt@coffeecenter.se Eller kontakta oss via formuläret nedan.