Kaffebloggen

Rosta kaffe

Under en väldigt lång period i Sverige var det olika former av mörkrostat kaffe som gick att få tag på i affärer. Idag ser det helt annorlunda ut. För länge sen såg det också annorlunda ut. Så låt oss börja denna lektion med en kort historisk tillbakablick.

Under en period i marknadsföringens historia så sneglade kaffebranschen mot tvättmedelsbranschen. Varför? Hur gick det till? Jo, tvättmedelsbranschen ökade sin försäljning genom att sälja ett mer koncentrerat tvättmedel. Du kunde alltså använda mindre tvättmedel och ändå få ren tvätt. Kafferosterierna funderade på om detta koncept gick att kopiera på något vis och man kom fram till att om man rostade kaffet hårdare så kunde det fortfarande smaka, även om man använde mindre kaffe. Vad man inte pratade om var att mycket av den goda smaken då brändes bort, och det blev just den brända smaken som blev kvar.

Idag är alltså den dominerande rostprofilen betydligt mörkare än vad den varit way back. En av fördelarna med att rosta riktigt mörkt är att vissa bismaker och defekter kan rostas bort, så att det inte smakar så mycket av de defekter som kan förekomma. Men om råvaran är av god kvalité finns det absolut ingen anledning att rosta mörkt. Låt istället råvaran tala så mycket som möjligt för sig själv.

En rostprocess pågår i allt från ett par enstaka minuter upp till 15 minuter. Tiden påverkas dels av den temperatur du rostar i (högre temperatur tenderar att behöva rosta kortare för att inte bränna sönder kaffet helt) samt vilket slutresultat rostmästaren önskar. Vill du har ett mörkare kaffe så kan en längre rostprocess föredras. Samtidigt är inte ett kaffe som rostats länge alltid mörkrostat. Det hänger snarare på temperaturen. Vi kan likna det vid när vi bakar bröd. Har vi låg temperatur på ugnen så kan brödet stå inne länge utan att bli bränt, det kan till och med vara fördelaktigt då brödet blir ordentligt genomgräddat. Om vi däremot ställer vår ugn på grill, måste vi ta ut brödet snabbt för att det inte ska bli helt svart på ytan. Det kan däremot fortfarande vara helt degigt i mitten av brödet.

Att rosta kaffe är en hel vetenskap och ett riktigt hantverk. Du måste använda alla dina sinnen. Till och med hörseln. Under rostningen sker något som kallas för crack. Det är när bönorna expanderar explosionsartat och skapar små poppande ljud, inte olikt det ljud som popcorn avger när de expanderar. Första gången det sker kallas det för ”first crack”. Skulle detta ske igen så kallas det för ”second crack” och om det inträffar är kaffet generellt sett för mörkt rostat. Fetter börjar då krypa ut genom bönan och ge den en ”oljig” yta. Denna olja sätter sig i kvarnar och annan utrustning som du använder, så försök undvika dessa kaffen. Om inte för smakens skull, så i alla fall för din utrustnings skull.

Det kan också vara intressant att fördjupa sig lite i temperaturer och rostning. Vanligtvis är en rosttrumma runt 200-250 grader varm när kaffet släpps in. När kaffet kommer in i trumman sjunker temperaturen snabbt till runt 100 grader. När kaffet nått en temperatur runt 200 grader uppstår first crack och sen släpps det ut vid cirka 210-230 grader och svalnar sedan snabbt.

Tycker du det är intressant och vill lära dig mer så följ oss här eller boka in en liten kaffeskola helt kostnadsfritt. För att boka in en kurs ring din säljare eller maila kontakt@coffeecenter.se Eller kontakta oss via formuläret nedan.
Växthöjd

Förutom var och vad som har växt så är även frågan om hur det växt viktig att få besvarad för att kunna avgöra vad ett kaffe kommer att smaka. I denna lektion kommer vi kolla mer på detta.

Kaffe som växer på höga höjder över havet blir generellt sätt mer smakrika och komplexa jämfört med kaffe som växer på lägre höjder.

Generellt sätt kan man säga att kaffe av typen Arabica växer från 500 m.ö.h. och uppåt. Men kaffe kan växa ända upp till strax över 2000 m.ö.h. Varför upplevs då smakerna på kaffe olika beroende på var det växt? Och kan man säga något generellt om smakupplevelserna?

Det verkar lite oklart exakt varför kaffets smak påverkas av växthöjd. Men två saker kan absolut påverka; temperatur och syrehalt i luften. Ett kallare och mer syrefattigt klimat gör att kaffebären mognar långsammare. Att de mognar långsammare gör att de har mer tid på sig att dra åt sig näring. Därför tenderar kaffe som växt på högre höjd att vara mer hårt och kompakt. Medan kaffe som växt på lägre altitud är mer poröst. Samma sak gäller med smaken. Ett kaffe som växt på högre höjd tenderar att vara syrligare och mer komplext.

Vi kan dra paralleller till ett annat bär – jordgubben. Säsongens första jordgubbar som växt snabbt och ofta i växthus tenderar att vara bleka och smaka ganska vattnigt. Däremot jordgubbarna som kommer i slutet av säsongen från de norra delarna av Sverige är ofta mörka, söta och väldigt smakrika, nästan fermenterade.

Om man generaliserar kring smakerna en stund igen så kan följande smakprofiler användas för kaffe. Observera att dessa smakexempel gäller för Arabica. Robusta tenderar att växa på mycket lägre höjder.

<1000 m.ö.h. – Platt, jordigt

1000-1200 m.ö.h. – Låg syrlighet, sött

1200-1500 m.ö.h. – Citrus, choklad, nötter

1500+ m.ö.h. – Komplext, fruktigt, sött och hög syrlighet

Tycker du det är intressant och vill lära dig mer så följ oss här eller boka in en liten kaffeskola helt kostnadsfritt. För att boka in en kurs ring din säljare eller maila kontakt@coffeecenter.se Eller kontakta oss via formuläret nedan.
Honungsprocessat kaffe

Nu har vi kommit till tredje och sista lektionen i vår kaffeskola om hur kaffe processas. Denna gång kommer det handla om honungsprocessat kaffe, eller Honey Processing. För att få ut mesta möjliga av denna lektion så bör du ha läst de tidigare lektionerna om processmetoder.
För att skapa ett honungsprocessat kaffe så tas skal och fruktkött bort efter skörden. Därefter läggs bönorna ut i solen – med det omgärdande mucilaget – för torkning. I och med torkningen tränger sötman från mucilaget  in i bönan och ger ett tydligt sött kaffe med mer kropp. Honeyprocessen kräver väldigt lite vatten och är därför skonsam mot miljön. beroende på var i världen man befinner såig så finns det olika varianter av denna process, och den har olika namn, exempelvis kallas den version av honungsprocessat kaffe som är dominant i Asien för Pulped Natural.
Utöver de tre sätten vi gått igenom här på bloggen hittills  så finns det oändligt antal varianter som varierar beroende på var i världen man befinner sig. Framöver får vi säkerligen anledning att återkomma till de olika processmetoderna och studera dem på djupet.
I och med detta inlägg så avslutar vi den del i kaffeskolan som handlar om processmetoder. I nästa lektion kommer vi att fördjupa oss i hur högt kaffet växer, och hur det påverkar smaken.
Tycker du det är intressant och vill lära dig mer så följ oss här eller boka in en liten kaffeskola helt kostnadsfritt. För att boka in en kurs ring din säljare eller maila kontakt@coffeecenter.se Eller kontakta oss via formuläret nedan.
Soltorkat kaffe

Det här blir lektion nummer fyra i vår kaffeskola, och nummer två om hur man kan processa kaffe. Om ni inte läst de tidigare lektionerna så rekommenderar jag dig att gå tillbaka och läsa dem först.

I förra lektionen fick vi lära oss att det är bönan i kaffebäret vi vill åt. Den vanligaste metoden i Brasilien och Etiopien är att soltorka kaffet, eller natural method som det heter på engelska.

Efter att bären skördats och sorterats (läs mer om sortering i vårt förra inlägg) läggs de ut i solen för att torka med fruktkött och skal kvar på. Tiden de får torka i solen varierar, men kan vara så lång som  tre veckor och för att erhålla en så jämn torkning som möjligt. Bönorna får torka till de har en fuktighetsgrad på ca 12%. Efter det så tröskas skal och fruktkött bort. När detta är gjort så har bönorna absorberat den naturliga sötman som finns i bäret och skapar ett kaffe med högre sötma och mer kropp.

Fördelen med denna metod är att det krävs betydligt mindre vatten när kaffet processas. Det blir alltså betydligt mindre resurskrävande och mer miljövänligt. Det ger också betydligt mer ”spännande” smaker på kaffet.

Nackdelen är att det kräver väldigt mycket kontroll under torkningsprocessen, och det finns en viss risk att kaffet blir överfermenterat och därmed smakar lite jäst.

Tycker du det är intressant och vill lära dig mer så följ oss här eller boka in en liten kaffeskola helt kostnadsfritt. För att boka in en kurs ring din säljare eller maila kontakt@coffeecenter.se Eller kontakta oss via formuläret nedan.
Kaffe ändrar smaksinnet

Eftersom kaffe är en så otroligt populär dryck så görs det såklart massor av forskning på dess effekter. Ett område som kanske varit lite bortglömd är hur kaffet påverkar andra smaker, eller i alla fall hur vi uppfattar dem.

I en studie gjord vid Cornell University gavs en testpanel olika typer av sötat kaffe. Halva testpanelen fick sötat, koffeinfritt kaffe där kinin tillsatts för att återskapa den bittra koffeinsmaken. Andra halvan fick sötat, koffeinfritt kaffe där koffein tillsatts. Forskarna gjorde på detta vis för att exakt kunna mäta koffeinmängden testpersonerna fick.

Kaffet som innehöll koffein upplevdes faktiskt som mindre sött. Även efter att de druckit kaffet så upplevdes sackarosen inte alls lika söt. Det tros bero på att koffeinet blockerar receptorerna för en annan kemikalie och det påverkar i sin tur hur vi uppfattar sötma.

Forskningsrönen känns särskilt intressanta för Sverige – ett land där fika nästintill kan räknas som en nationalsport. Fikan involverar nämligen ofta kaffe med något sött tilltugg. Utan kaffet smakar det söta tilltugget antagligen helt annorlunda.

Det kanske vore ett spännande experiment att testa på kontoret? Coffee Center tillhandahåller inte bara fantastiskt fina kaffeautomater utan även varuautomater till kontoret. Med en sådan kan ni alltid ha ett spännande utbud av tilltugg till fikat nära till hands.

 

Källa: http://gizmodo.com/coffee-could-be-changing-our-perception-of-taste-1798406239

Tvättat kaffe

Det här inlägget kommer inte att handla om hur du får ett renare kaffe genom att tvätta det. Utan det är första delen om hur man processar kaffe.

Kaffe är egentligen kärnan, eller bönan, av kaffebäret. Bäret växer på buskar eller träd runt om i världen (för att se var det växer så kolla in vår förra lektion här på bloggen). För att ta fram bönan ur bäret så kan man bära sig åt på olika sätt. I de kommande tre lektionerna så kommer vi gå igenom de tre vanligaste sätten. Först ut är tvättat kaffe.

Innan själva bönan plockas ut så skiljs de mogna, omogna och övermogna bären åt. Detta sker vanligtvis i en stor bassäng. De omogna och övermogna bären sjunker till botten av bassängen, medan de mogna flyter.

Nästa steg är att skilja bönan från bäret. Med hjälp av ett tröskverk skalas fruktkött och skal bort. Därefter läggs bönorna ytterligare en gång i bassänger med vatten. Tiden i vatten varierar beroende på temperatur, men är i regel mellan 24-36 timmar. Under denna tid kontrolleras bönorna noga för att inte kaffet ska skadas. När sockerlagret som är kvar (också kallat för mucilage) fermenterats bort tvättas kaffet ytterligare en gång med rent vatten innan det läggs ut i solen för att torka.

Resultatet av den tvättade processen är ett kaffe som ger en ren, elegant karaktär med en något högre syrlighet än andra processmetoder.

Tycker du det är intressant och vill lära dig mer så följ oss här eller boka in en liten kaffeskola helt kostnadsfritt. För att boka in en kurs ring din säljare eller maila kontakt@coffeecenter.se Eller kontakta oss via formuläret nedan.
Höstens gyllene kaffe

Gyllene kaffe har funnits länge. Ja, det är inte själva kaffet som är gyllene utan det handlar om en kaffedryck. En kaffe latte där mjölken smaksätts med gurkmeja för att få en gyllene färg och ge kaffet en kryddig smak.

Trenden har plockats upp av Starbucks och kommer lanseras av dem i höst. Vilka andra kedjor som också kommer plocka upp trenden återstår att se.

I Sverige blir det mot hösten ofta populärt med andra smaksättningar. Kakao, kardemumma och kanel är populära att tillsätta i kaffet för att ge det en smak av höst eller till och med jul. En bubblare i Sverige har varit ingefära som tillsammans med de andra smakerna ger lite av en pepparkakssmak.

Med en kaffeautomat till kontoret från Coffee Center kan du få färskbryggt kaffe på ett kick. Många automater gör också i ett nafs mocha kaffe och kaffe latte. Du kan enkelt tillsätta smak själv till ditt kaffe genom att blanda dina favoritkryddor och eventuellt lite socker och pudra det i kaffet för en lätt touch av kryddig smak. Är gurkmejatrenden något du tänker testa? Eller något du kanske redan testat?

Var kommer kaffe från?

I denna, den andra, lektionen av Coffee Centers kaffeskola så ska vi prata ursprung. Var kommer kaffet egentligen från? Och varför spelar ursprunget någon roll?

Ursprung är något som de flesta kafferostare kommunicerar alldeles för dåligt. Det spelar en stor roll för smaken på kaffet, och det ger oss en större förståelse för kaffe.

Kaffe kommer ursprungligen från Etiopien, och det är bara där som det växer i vilt tillstånd. Under 1600-talet så började människan sprida kaffet runt om i världen, först till asien, sen vidare till Latinamerika, Madagaskar och sen tillbaka till Östafrika.

Kaffe växer 10 grader söder och norr om ekvatorn. Det vill säga Latinamerika, Afrika och Asien. Om vi generaliserar för en kort stund så kan man säga att kaffe från Asien är kryddigt, fylligt och mustigt. Kaffe från Afrika är fruktigt, sött och syrligt. Medan kaffe som kommer från Latinamerika är chokladigt, nötigt och runt. Den klassiska kaffesmaken som vi är vana vid liknar mest de kaffe som kommer från Latinamerika.

De flesta kaffe som finns på marknaden idag är blandningar av kaffe med olika ursprung, detta för att skapa smaker som är så lika som möjligt oavsett årstid och när de olika länderna skördar sina kaffe.

Men om man vill smaka på kaffe i sin renaste smak så ska man försöka få tag på en påse som bara innehåller bönor med ett enda ursprung.

I nästa lektion här på bloggen så kommer vi att gå in mer på djupet i hur man processar kaffe.

Tycker du det är intressant och vill lära dig mer så följ oss här eller boka in en liten kaffeskola helt kostnadsfritt. För att boka in en kurs ring din säljare eller maila kontakt@coffeecenter.se Eller kontakta oss via formuläret nedan.
Kaffe eller te – vilket är nyttigast?

Debatten har länge rasat mellan kaffe- och tedrickare. Vilket är egentligen bäst? Ja, förutom att vi föredrar olika smaker då såklart. Vetenskapliga studier har visat på positiva effekter från både kaffe och te. Som tur är kan du från en automat från Coffee Center få både hetvatten till te och gott kaffe. Men de olika dryckerna är nyttiga på lite olika sätt.

En europeisk studie av Dr Marc Gunter vid Imperial College i London visar att de som dricker mest kaffe har en minskad risk för en för tidig död – oavsett dödsorsak. Vetenskapsmän från Washington University School of Medicine säger samtidigt att en komponent i svart te hjälper magens goda bakterier och motverkar därigenom infektioner och influensa.

Bäst för ett långt liv – Te
Olika studier har visat att te innehåller ämnen som kan minska risken för en för tidig död med 10 – 15 %! Te har också visat sig innehålla ämnen som interagerar med östrogenproduktion och cancerceller.

Bäst för antioxidanter – Kaffe
Både te och kaffe innehåller antioxidanter, men kaffe kan innehålla upp till dubbelt så mycket som te gör. Däremot skiljer det sig mellan olika typer av kaffebönor och olika rostningar påverkar innehållet. Grekiska eller turkiska rostningar bevarar mest utav bönornas antioxidanter.

Bäst för hjärtat – Te
Om du dricker sex eller fler koppar te per dag så visar en studie på en minskad risk för hjärtsjukdomar på hela 36 %. Kaffe har också en god inverkan, men även om du ligger på det mest ideala kaffeintaget på 2-4 koppar per dag så minskar risken ändå ’bara’ med 20 %.

Bäst för matsmältningssystemet – Kaffe
En studie har visat att risken för cancer i tarmsystemet kraftigt minskar om du dricker kaffe. Både vanligt kaffe och så kallad decaf har samma goda inverkan.

Bäst för sänkt kolesterol – Te
Forskning från 2007 har visat tecken på att kaffe kan höja ditt kolesterol. Så om du har problem med kolesterolet kan det vara värt att fundera på att byta till te istället.

 

Källa: http://www.telegraph.co.uk/health-fitness/nutrition/diet/tea-vs-coffee-cuppa-should-drinking/

Vad är det vi dricker?

Det här blir första inlägget i vår lilla kaffeskola här på Coffee Center. Tanken är att vi här ska gå igenom vad det är som finns i din kaffekopp egentligen, och varför det smakar som det gör.

Det första vi måste förstå är vad kaffe egentligen är. En kopp kaffe är bara vatten och kaffe som blandats på något vis. Hur mycket kaffe och vatten som blandas och hur spelar naturligtvis stor roll, men det är det rena kaffet vi kommer att fokusera på i första hand.

  1. Man kan stolpa ner ett par saker som vi kommer att gå igenom här på bloggen. Alla dessa är aktuella för alla som dricker kaffe, oavsett om det är bryggkaffet hemma, eller ditt kontorskaffe.
  2. Ursprung – var kommer kaffet från och var har det växt?
  3. Kaffesort – alla kaffe kommer från olika träd, som alla har olika egenskaper och smaker.
  4. Process – Hur har kaffet behandlats innan det rostas. Detta kommer vi gå in i djupet på med flera blogginlägg.
  5. Växthöjd – Hur högt kaffet har växt och vilken jordmån det har spelar större roll än man först kan tro.
  6. Rostning – Det pratas mycket om mörkrets och mellanrost, men vad är egentligen skillnaden, och hur kan vi smaka på skillnaderna?
  7. Hur kaffet förbereds – är det bryggkaffe, espresso, eller annan dryck som hamnar i din kopp?

Så med detta i bagaget så är vi redo att kasta oss in och börja lära oss mer om varje punkt ovan. Vi kommer varje vecka att presentera en ny del i vår kaffeskola här på bloggen!

Tycker du det är intressant och vill lära dig mer så följ oss här eller boka in en liten kaffeskola helt kostnadsfritt. För att boka in en kurs ring din säljare eller maila kontakt@coffeecenter.se Eller kontakta oss via formuläret nedan.
1 2 3 5 Nästa