Kaffebloggen

5 tips för gott kaffe – Såhär undviker du dåligt kaffe

Coffee center ger dig 5 tips för gott kaffe och hur du undviker dåligt

Kaffe handlar till stor del om hygien. Orenheter eller främmande smaker hör inte hemma i närheten av en kaffemaskin. Rent vatten (gärna vattenfilter) och kalkrengöring, ren maskin, ren kaffekvarn, regelbunden service och underhåll och gärna ett rent samvete. Det är lätt att slarva för att det är såååå jobbigt, men tro oss, hygien är en dold bov i dramat när kaffet smakar pecka. Det gäller hemma, det gäller på jobbet och det gäller i din lokala kaffebar. Se till att renheten är helig där du tar ditt kaffe. Här är fem enkla tips för dig som ställer dig i en kaffebar och iakttar baristan när din kopp tillreds:

1. ÅNGRÖRET
Ett av de snabbaste sätten att kontrollera baristans hygienstandard. Kika på ångröret som används för att värma mjölken. Om det har en gulaktig färg så ska du varken betala för eller dricka kaffet. Gå därifrån. De gula avlagringarna kommer av surnad mjölk och på verkar garanterat smaken. Och inte till det bättre.

2. MJÖLKKANNAN
Är mjölkkannan ren? Precis som ångröret måste kannan göras rent ofta. Om du ser rester av gammal mjölk i kannan så smakar det nog gammalt också. A big no no.

3.KANISTERN (Bönbehållaren)
Kanistern kallas behållaren ovanför kvarnen. Den ska vara klart genomskinlig och bönorna synliga. Om kanistern har en oljig film så indikerar det gamla och kassa bönor. En ren kanister är ett säkert tecken på färska fina bönor.

4. SMUTSIG ARBETSBÄNK
En grisig arbetsbänk bör väcka din misstanke. Om det är rörigt på bänken med malt kaffe så bör larmsignalen gå. Du kan misstänka en generellt slö och eftersatt rengöringsrutin. Men döm inte för hårt, detta är ingen 100-procentig indikator. Det kan ju hända att det är rusch i kafét som är populärt – kanske av en anledning 😉

5. EXPERTTIPS
Den skarpögde kaffekonnässören kan slänga en blick på brygghuvudet. Det är elementärt att det är rent och att inga oljiga rester eller gammalt malet kaffe hänger kvar. Det påverkar garanterat sin espresso.

Vill du också ha renare kaffesmak? Se till att ha en renligare kontorskaffeleverantör?
Med någon som lovar mycket men levererar mer? Kontakta oss nedan.