Kaffebloggen

Att tänka på inför semestern

Nu är det dags för semestrar på många arbetsplatser. Och det innebär ofta mindre personalstyrka och mindre tryck på kaffemaskinerna. Så då kan det vara bra att tänka på vissa saker.
Till att börja med så ska ni se till att inte fylla på maskinen med mer kaffe än vad som går åt på en vecka. Det kaffe som eventuellt blir kvar i påsen bör förvaras svalt och lufttätt.

Chokladen och mjölkpulvret är inte lika känsligt som kaffet, men det bör också fyllas på sparsamt.

När ni kommer tillbaka efter semestern förslår jag att ni häller ut det kaffe som stått för länge, och fyller på med nytt, färskt, kaffe.

Det är också viktigt att gå igenom med ev. semesterpersonal hur maskinen ska underhållas. Särskilt viktigt är detta för färskmjölksmaskiner, som kräver regelbunden rengöring.

Skulle problem uppstå så har vi självklart personal på plats hela sommaren, och det är bara att ringa oss så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa er.

Ha nu en underbar sommar, bada lagom mycket. Och drick riktigt mycket bra kaffe.

Ett eget iste

I vårt förra inlägg skrev jag hur du kan göra eget kallbryggt kaffe. I detta inlägg tänkte jag beskriva hur du kan använda te för att skapa en läskande dryck.

Smaksatt vatten
Detta sätt att göra en dryck skiljer sig egentligen inte från andra smaksatta vatten. Du häller helt enkelt i två matskedar rött te (roibos) eller grönt te i en flaska med kallt vatten. Låt stå och dra. Filtrera och servera. Har du en flaska med inbyggt filter kan denna med fördel användas, och du kan återanvända teet gång efter annan.

Iste
Brygg starkt te. Låt dra riktigt länge. Om du inte vill ha ett bittert te så använde med fördel rött te (roibos) som kan dra mycket länge utan att bitterhet uppstår. Söta teet med socker efter önskemål. Tillsätt pressad citron. Låt svalna och servera med isbitar.

Dessa drycker tillsammans med det kallbrygda kaffet jag skrev om i vårt senaste inlägg kommer definitivt att överraska gästerna.

Kallbryggt kaffe – sommarens heta dryck

Kallbryggt kaffe blir en allt vanligare syn på caféerna i Sverige. Det är också något som du kan göra själv hemma. Här kommer två recept som ni kan testa. Det ena går relativt snabbt att göra, medan det andra kommer ta närmare 12 timmar. Och nu när sommaren är

Kallbryggt kaffe
Vad du behöver:
Grovmalt kaffe
Kallt vatten
Kaffefilter och filterhållare

Häll gorvmalet kaffe i en flaska eller behållare som du kan ha i kylen. Beräkna 65 gram kaffe per liter vatten. Slå på rätt mängd vatten i flaskan. Ställ in i kylen i 12-16 timmar, sen filtrerar du bort kaffesumpen. Det färdiga kaffet kan sen förvaras i kylen ytterligare 2-3 dagar om du lyckas låta bli att dricka upp allt på en gång.

Iskaffe
Vad du behöver:
Finmalt kaffe
Vatten
Is
Kaffebryggare

Dosera kaffet som vanligt (ca 60 gram kaffe per liter vatten). Men häll bara i ca 2/3 av den mängd vatten du ska ha i bryggaren. Den sista tredjedelen ersätter du istället med is som du häller direkt i kannan där det färdiga kaffet kommer. Isbitarna kommer att smälta av det heta kaffet, och hastigt kyler det ned kaffet. När allt kaffe har bryggts klart kan du servera kaffet, gärna med en isbit eller två i glaset.

Har du möjlighet så pröva gärna ett ljusrostat kaffe (som exempelvis vår Finca Nejapa).

Båda dryckerna kommer bli fantastiskt läskande. Och ett annorlunda inslag till sommarens fika eller frukost.

Vad är billigast, en liter kaffe eller en liter vatten?

Härom dagen hölls det kurs på Coffee Center. Det var en kaffekurs för de som vunnit vår tävling på Instagram. Under en diskussion kom frågan upp vilket som är vårt dyraste kaffe. Jag visade då upp en påse som kostar 300 kronor per kilo. Kursdeltagarna tyckte det var ett dyrt kaffe. Och jag fick tänka till lite kring vad vi egentligen betalar för vårt kaffe i Sverige.

Världens största ätliga handelsvara (bara olja omsätter mer) är idag i kris. Och det är inte klimatförändringarna som är det mest akuta hotet (detta måste vi såklart också göra något åt, men det avhandlas i ett annat blogginlägg). Det är att kaffet aldrig tidigare handlats till ett så lågt pris. Dagens kaffebönder tjänar i stort sett ingenting på att odla kaffe. Och deras barn, som ska ta över gårdarna, är inte intresserade av att jobba med kaffe eftersom lönsamheten är alldeles för låg. Så om vi vill fortsätta kunna dricka kaffe, och om vi vill att våra barn ska kunna dricka kaffe om 20 år, så måste vi betala mer för kaffet än vad vi gör idag.

För att göra en enkel jämförelse med en annan vara vi dricker så kan vi roa oss med detta räkneexempel. En vanlig flaska kolsyrat vatten från någon av våra vanligaste bryggerier kostar idag ca 15 kronor för 1,5 liter. Detta innebär 10 kronor per liter. Samma vatten på 0,5 liters flaska kostar ca 12 kronor. Dvs vi betalar mellan 10-24 kronor per liter för vatten som paketerats i en plastflaska.

Morgonen efter kaffekursen kom ett reklamblad hem till mig. Ni har säkert fått ett liknande hem till er många gånger. Reklam för någon av våra större matbutiker. I dem finns nästan alltid kaffe med. Och det är så billigt. Denna morgon gällde erbjudandet fem paket kaffe för 99 kronor. Fem paket kaffe a 450 gram styck. Dvs 2,25 kg kaffe för under hundralappen.

Med ovanstående erbjudande på kaffe från min lokala butik så är literpriset på kaffe ca 2,65 kr per liter bryggt kaffe (man använder ca 60 gram kaffe till en liter färdigbryggt kaffe. Detta innebär att när du köper 2,25 kg kaffe, får du ca 37 liter färdigbryggt kaffe). Du betalar alltså mellan 5-10 gånger så lite för kaffe som odlats, skördats, bearbetats, fraktats från Sydamerika eller Afrika (oftast) rostats och paketerats, som för vattnet som tappats från en kran och kolsyrats. Någon måste betala för detta låga pris, och tyvärr är det inte vi i Sverige som betalar det priset, det är kaffebonden som får alldeles för lite pengar för sitt kaffe.

Jag anser att vi borde vara beredda att betala MINST lika mycket för kaffe som för en flaska kolsyrat vatten. Detta innebär att vi borde betala runt 250 kronor för ett kilo kaffe (ett kilo kaffe ger oss ca 16 liter färdigbryggt kaffe, vilket resulterar i ett literpris på ca 15,50 kr.). Och detta resulterar då i att vi betalar lika mycket för kaffe som för en flaska vatten.

Så betänk detta nästa gång du handlar kaffe. Se till att du betalar rätt pris för ditt kaffe. Och tänk på att ingenting är gratis. Någon måste alltid betala för allt. Och oftast är det inte du, utan de kaffeodlande bönderna och våra barn och barnbarn som får betala större delen av din kaffekopp. Eller så får de inget kaffe alls.

Årets fettisdagslatte

Varje år kommer den, fettisdagen. Vi trycker i oss semlor och njuter av bullen, grädden och mandelmassan.
Och det uppfinns nya semlor hela tiden, eller vad sägs om förra årets trend, semelwrappen. Så i år introducerar vi något nytt, semellatten.

Ta bara och mixa ihop ca 0,5 dl mjölk med mandelmassa. Brygg en espresso och skumma mjölk till en latte och häll i samma glas som mandelmassa-krämen (eller tryck bara ut en latte från någon av våra maskiner). Se till att blanda ut ordentligt innan du häller på den skummade mjölken, så mandelmassan och mjölken löser sig ordentligt. Pudra med kardemumma. Lägg på ett lager med vispad grädde. Lägg sen på ett lock från en semla. Njut!

Ett enkelt och kul sätt att uppleva en semla på ett helt nytt sätt!

Semesterkaffe

Om man bildgooglar på semesterkaffe så hittar man bilder på kaffekoppar på bryggor vid havet, en kaffekopp med ett korsord, en termos i vildmarken, en segelbåt, en pappmugg i tjottahejti och lite annat. Men alla dessa fokuserar på platsen och aktiviteten. Inte på kaffet, vilket är lite mysko. För semester innebär ju avkoppling och kvalitetstid, och då ska man väl ändå vara lite konsekvent. All in liksom. I alla fall som kaffedrickare.

Vi skulle kunna gå in på vattenkvalitet, dosering och bryggtemperatur – som vi gör i vårt jobb. Men eftersom det är semestertider så ska vi inte tjata hål i huvudet på dig med våra yrkesskadade kaffehjärnor. Vi nöjer oss med att rikta in oss på den snabbaste vägen till godare kaffe. Köp bönor och en kvarn. Testa lite olika rostningar (mörk, mellan, ljus) och var nyfiken på ursprunget. Du kommer att häpna över den variation och mångfald av smaker som finns att upptäcka.
Det är kvalitet på riktigt. Inte bara en balja kaffe, utan en smakupplevelse och tillfredsställelse.
Kostar det mer? Nja, det beror på hur man ser det. Hellre betala lite mer för bättre och godare kaffe och dricka en kopp mindre. Du säkerställer då att du inte vaskar kaffe, dvs slänger bort en del av det du brygger och häller upp. Dessutom blir du en del i processen, en del av det hantverk som kaffe faktiskt är. Om du prissätter din tid så kan du säga att den extra tiden är tidsbortfall och därigenom en kostnad. Vi hävdar tvärtom. Tiden du lägger på lite extra handpåläggning är en investering i dig själv. I kvalitet. Och på semestern har du tid att njuta. Gör det.

När du kommer tillbaka från semestern är sannolikheten stor att du kommer ha en annan syn på kaffe. Även på jobbet.
Då kan du ta en halv minut och fylla i dina uppgifter här så ser vi till att kaffepausen på jobbet också blir kvalitetstidssäkrat.

  Livet är en checklista

  De flesta av oss lever idag ett liv med oändlig tillgång till kunskap som vi villigt lägger i andras kunniga händer. Misstag är lika vanliga som ofrånkomliga. Anledningen är enkel: Mängden och komplexiteten av vår kunskap har överstigit vår förmåga att hela tiden leverera – korrekt, säkert eller effektivt.
  Nu påskiner vi inte på något sätt att just du har begränsningar, men hänvisar bara till erfarenhet och beteendevetenskaplig forskning. Ingen är allvetande och omnipotent. En bra utförd checklista försäkrar att du genomför ett uppdrag enligt konstens alla regler, utan att missa kritiska och onödiga steg. Den hjälper dig också att gå tillbaka och revidera din process om något har gått fel. CHECKLISTAN reducerar dina misstag genom att kompensera för eventuella begränsningar som människors minne och uppmärksamhet har. Den kan också vara ett verktyg för att rannsaka din nuvarande lösning, eller om vi talar i egen sak: KAFFELÖSNING.
  Vi har inte lösningen på alla dina göromål, men när det gäller kaffe så är det få som klår oss. Vi kan hjälpa dig, men först vill vi hjälpa dig hjälpa dig hjälpa dig själv.
  Först av allt, hämta en kopp kaffe. Gå sen till ditt skrivbord och skicka efter en (eller flera) från oss. Mer om det lite längre ner.
  Ja ja , vi vet vad du tänker – vi talar i egen sak. Sant, det gör vi till viss del. Men vi utsätter oss också för en viss risk. Vi gör dig kunnigare, vi hjälper dig ställa svåra frågor. Vi hjälper dig välja istället för att själva sälja. För vi vet att med kunskap väljer du själv. Vi tror att du väljer ”Fika for good”.
  Kolla bara hur du beter dig på Systembolaget när du kryssar fram mellan vinhyllorna. Du väljer inte ett rött och ett vitt. Du kikar på druvor, ursprung/region, fyllighet med mera. Pinot Noir, Cabernet Franc, Syrah, Chenin Blanc, Riesling, Sydafrika, Österrike, Spanien, ekologiskt eller inte. Du matchar med tilltänkt mat. Du har kunskap, erfarenhet och en intern checklista. Japp, där har vi den igen – checklistan.

  På Coffee Center har vi tagit fram hjälpfulla checklistor inom sex olika områden som är avgörande för din kaffeupphandling:
  FUNKTION
  ERFARENHET
  SMAK
  BEHOVSANALYS
  DRIFT & KALIBRERING
  HYGIEN.

  Sammantaget blir de ett effektivt instrument för att kartlägga din leverantörs erbjudande och matcha det med ditt behov. genom att ställa viktiga frågor till dig – och dina kollegor – kan du få en bättre bild av kaffesituationen. Och bättre kaffe. Det är väl investerad tid, tro oss. Om det inte är ditt bord så passar det säkert på ett annat bord nära dig. Receptionisten brukar ha ett finger i kaffeburken, eller så är det kontorschefen. Kanske t o m någon på HR.

  Checklisteregimen kan vara till god hjälp för allt möjligt i livet. Varför inte börja här och nu. Med kaffet på jobbet. Vi kommer inom kort att lägga upp ett Kunskapsbibliotek på vår hemsida. Där bjuder vi på kunskap. Om du önskar bjuder vi också på en kaffeprovning eller kurs. Där du kan kan lägga ditt kaffeliv i våra kunniga händer. Varför vänta, maila oss så skickar vi gärna över en bunt med checklistor.
   Vi tror på fikastunden som en väg till gott humör, goda relationer, goda medarbetare, goda möten och affärer. Vi tror på den goda smaken att jobba hållbart med såväl miljö som leverantörer och kunder. Vi kallar det ”FIKA FOR GOOD”. En professionell och lycklig fikapaus utan slut.

   Hitta ditt ursprung

   Kaffets ursprung har givetvis en historisk koppling och allt sånt. Det är, om inte söndertjatat så i alla fall, old news. Vad som är intressantare är HÄR och NU.
   Ditt kaffe. Det du har i muggen. Kaffe och kaffebryggning har gått från att vara en slags vardaglighet som vi knappt lägger märke till, till en kunskap som vi vill uppleva frukten av. Precis som med vin så börjar gemene man och kvinna intressera sig för druvan och odlingsförhållanden. D v s ursprunget. För det spelar roll vilken böna det är, var den har växt och under vilka förhållanden. En hel historia i varje kopp. Som tillsammans med smaken adderar till upplevelsen.
   Lägg därtill rostning, bryggmetod, vattenkvalitet och hygien så har du en hyfsat spännande ekvation med ett oändligt antal variabler.
   Vi fattar om inte alla går igång på allt det här, men vi gör det. För att det är vårt jobb att göra det. Att vara intresserade och passionerade. Inte främst för vår egen skull, utan för din skull – och för kaffets skull.
   Kaffekoppen du ser på bilden kommer från Rwanda. Nja, inte koppen, men kaffet. Det har en mjuk smak av sockerrör, tranbär samt en frisk fläkt av päron. Med en äpplig syra. Ett ljusrostat Red Bourbon-kaffe odlat på 1600-1800 meters höjd av Epiphanie Mukashyaka.
   Kom nu inte och säg att du inte blir nyfiken. För det blir du. Om du gillar kaffe.
   Vi vet inte vad du har ditt ursprung, men we sure as hell är säkra på att vi kan lära dig mer om kaffe. Utveckla din smak och dina preferenser.
   På Coffee Center har vi, som du förstår, både högt och lågt på kaffeskalan. Billigare oh dyrare. Men det är alltid minutiöst urvalt med hänsyn tagen till smak, kvalitet, bryggmetod, maskin och ursprung! Som är mer än fika. Som är FIKA FOR GOOD.

   Vill du också ha lära känna ditt ursprung? Se till att ha en veta var din kontorskaffeleverantör kommer ifrån?
   Med någon som lovar mycket men levererar mer? Kontakta oss nedan.

    Äckligt kaffe: 5 varningssignaler

    Kaffe handlar till stor del om hygien. Orenheter eller främmande smaker hör inte hemma i närheten av en kaffemaskin. Rent vatten (gärna vattenfilter) och kalkrengöring, ren maskin, ren kaffekvarn, regelbunden service och underhåll och gärna ett rent samvete. Det är lätt att slarva för att det är såååå jobbigt, men tro oss, hygien är en dold bov i dramat när kaffet smakar pecka. Det gäller hemma, det gäller på jobbet och det gäller i din lokala kaffebar. Se till att renheten är helig där du tar ditt kaffe. Här är fem enkla tips för dig som ställer dig i en kaffebar och iakttar baristan när din kopp tillreds:

    1. ÅNGRÖRET
    Ett av de snabbaste sätten att kontrollera baristans hygienstandard. Kika på ångröret som används för att värma mjölken. Om det har en gulaktig färg så ska du varken betala för eller dricka kaffet. Gå därifrån. De gula avlagringarna kommer av surnad mjölk och på verkar garanterat smaken. Och inte till det bättre.

    2. MJÖLKKANNAN
    Är mjölkkannan ren? Precis som ångröret måste kannan göras rent ofta. Om du ser rester av gammal mjölk i kannan så smakar det nog gammalt också. A big no no.

    3.KANISTERN (Bönbehållaren)
    Kanistern kallas behållaren ovanför kvarnen. Den ska vara klart genomskinlig och bönorna synliga. Om kanistern har en oljig film så indikerar det gamla och kassa bönor. En ren kanister är ett säkert tecken på färska fina bönor.

    4. SMUTSIG ARBETSBÄNK
    En grisig arbetsbänk bör väcka din misstanke. Om det är rörigt på bänken med malt kaffe så bör larmsignalen gå. Du kan misstänka en generellt slö och eftersatt rengöringsrutin. Men döm inte för hårt, detta är ingen 100-procentig indikator. Det kan ju hända att det är rusch i kafét som är populärt – kanske av en anledning 😉

    5. EXPERTTIPS
    Den skarpögde kaffekonnässören kan slänga en blick på brygghuvudet. Det är elementärt att det är rent och att inga oljiga rester eller gammalt malet kaffe hänger kvar. Det påverkar garanterat sin espresso.

    Vill du också ha renare kaffesmak? Se till att ha en renligare kontorskaffeleverantör?
    Med någon som lovar mycket men levererar mer? Kontakta oss nedan.

     Ropen skalla, kaffe till alla!

     Kaffe!
     Ropen skalla, kaffe till alla. Med tanke på 1 maj-firandet så kan man låta tanken vandra fritt och göra associationen till allas rättighet till en kopp kaffe. En god kopp.
     En självklarhet för många kan tyckas, och i takt med att kaffe har hamnat högre upp på intresselistan hos många så ökar också kraven på odlare, kaffeleverantörer, kaféer och – inte minst – kontorskaffeleverantörer.
     Ämnet kaffe kan ta vilken vändning som helst eftersom det är en dryck som förekommer överallt och i många olika former. Dejten, mötet, bokcirkeln, semesterplaneringen, frukosten, efter middagen eller nåt annat tillfälle. Take your pick! Det finns egentligen inget tillfälle som inte passar som ursäkt för en kopp. Gärna med något till, en kaka, kanelbulle, tårta eller en calvados. Kanske ska man inte promota spirituosa i sånt här forum, men det vore andra sidan hyckleri att blunda för verkligheten. Det är ju upp till var och en att bestämma, eller hur?
     Det mest politiskt korrekta och uppskattade kaffesällskapet (förutom gott sällskap) torde vara bakverket. Även om nyttoaspekten kan ifrågasättas, men man lever bara en gång.

     Här kommer ett superenkelt recept på en smarrig cheesecake som du kan suga på innan vi fortsätter:
     Du behöver ca 250 g cream cheeese, 400 gram kondenserad mjölk (sött och gott) samt 5 st ägg (separerade). Garnera med jordgubbar eller blåbär och pudra över florsocker för konditorilooken.
     Varför inte ringla lite chokladsås över också.
     Sätt ugnen på 175 grader. Lägg aluminiumfolie i en kakform och smörj med smör. Separera äggulor och vitor.
     Använd en stavmixer (typ) för att bearbeta cream cheesen i sen skål. Det tar nån minut. Tillsätt kondenserad mjölk och vispa ihop. Pytsa sen i äggulorna och mixa ihop till en jämn smet.
     I en annan skål ,vips äggvitorna tills det blir ett fast fluffigt skum. Vänd ner äggvitan i smeten, hyfsat försiktigt. Se till att det blandas väl.
     I med smeten i kakformen och ställ den på en plåt, gärna med höga kanter för det är dags för ett vattenbad. Häll i kokande vatten i plåten/blecket så att det når en tredjedel av kakformens höjd.
     Sen ska allt in i värmen. Baka i 45-50 minuter, stäng av ugnen och låt allt stå kvar i en timme för att bli klar på eftervärmen. Låt den sen kallna innan du serverar.
     Och du glöm, inte kaffet.

     När blev då kaffet en rättighet, eller ska vi säga folkligt?
     Runt 1680 kom kaffet till Sverige (kung Karl X Gustafs sändebud hade smakat det i Turkiet 25 år tidigare- och han gillade det INTE!), i vart fall finns det bokfört hos Tullverket i Göteborg.
     Man får väl förmoda att det var en dåtida import av bitter medicin – något utbrett kaffedrickande fanns det inte. Tre år senare (1685) upptogs kaffe som en medicinskt verksam substans och prissattes i den svenska farmakopén, men det verkar som om apotekarna smugglade det in i landet – några officiella införseluppgifter finns inte. Fast det var nog inte bara kaffe som apotekarna importerade via mindre officiella importkanaler. Tio år senare (1695) infördes officiellt den hisnande mängden av 25 kilo kaffe till Stockholms hamn.

     Men mode är ju ett fascinerande fenomen. Hjältekungen Karl XII:e (1682-1718) lärde sig att uppskatta kaffets uppiggande effekt under sitt turkiska äventyr – eller snarare när han hölls som gisslan av Sultanen. När krigarkungen Karl kom ridande tillbaka, på sin berömda och snabba sadeltur genom Europa, till ett snarast bankrutt svensk-finskt kungarike och hela hans militära storrike gick i bitar runt honom utan att han hade statligt guld eller friska soldater nog att påverka det, så drack han kaffe. Han gjorde, under en kort tid, Lund till residensstad, säkert för att det var närmare att därifrån kunna försvara eller attackera de tyska furstendömen som ständigt var i krig med varandra. Men med sig till Lund hade han en turkisk kaffekokare. Det påstås att han och hans stab konsumerade närmare 4 kilo kaffe per dag. Fast det finns också de som påpekar att han levt på löpande räkning när han var gisslan hos Sultanen och att han hade en hel svärm med irriterade turkiska bankirer, som följde honom ända hem till Sverige för att få tillbaka sina lån med god ränta.

     Och de kunde inte leva utan sitt turkiska kaffe. Denna kungliga och rent turkiska dryckespreferans satte dock kaffedrickandet på dagsordningen hos landets dåvarande ”jetset”. Rätt långt ifrån arbetarrörelsens 1 maj-firande, om man så säger. Det tog dock tid i Sverige innan kaffet verkligen slog igenom på bred front. I Carl Michael Bellmans diktning är det inte lätt att finna denna dryck. Vilket är märkligt då drycker (nu är vi inne på spriten igen) ofta var en vital del av hans poetiska bläck. Kaffe var dyrt på 1700-talet och brännvin (jaha, nu är vi där och tassar igen) var betydligt billigare. Sådana drycker nämner också Bellman betydligt oftare. Kaffet var periodvis så dyrt att man både förfalskade de ”riktiga” bönorna och gjorde surrogat av råg, cikoria- och maskrosrötter, ekollon, aprikoskärnor – ja, i stort sett allt som hade en naturlig beskhet. Faktum är att en av de bittraste fejderna i den svenska kaffehistorien kan relateras till det älskade brännvinet. Under 1756-års riksdag genomdrev bönderna – med en icke helt oansenlig hjälp från icke bönder – ett totalt kaffeförbud. Detta kan snarast ses som en hämd mot förbudet mot husbehovsbränningen eller beskrivet med andra ord möjligheten att förädla spannmål till brännvin – en dryck man kunde få klingande mynt för. En modern parallell är förstås de fattiga bönder runt om i världens minst utvecklade länder, som idag odlar opium istället för brödsäd. Men kaffet släpptes fritt. I stället blev det hög tull på kaffeimporten. Oavsett om det var förbud mot införsel eller höga tullar så fanns det en grupp som tjänade stora pengar på dessa förbud – de affärsmän som kunde finansiera smuggeltransporter av de efterlängtade bönorna.

     BLAND FOLK OCH FÄ
     Från att ha varit en exklusiv dryck, som man drack i slutna sällskap eller till och med bara tillsammans med utvalda socialt högstående gäster, blev kaffet en alltmer folklig dryck. Även om den sociala skillnaden bestod på landsbygden långt in på 1800-talet – det var prästen, klockaren och skolläraren som njöt kaffet efter godsägarens middag, medan de övriga gästerna i bästa fall fick se på – eller så kunde man koka ett kok eller två till på herrskapets sump. Kaffet blev också mycket billigt och från att ha varit en lyxartikel blev det så prisvärt att det till och med spåddes i sump hos de fattigaste av landets torparfamiljer.

     Annat är det idag, kaffe är faktiskt relativt billigt och många butiker säljer kaffe med ganska låga marginaler för att locka kunder (som givetvis köper annat när dom är där). Och folkligt har det blivit. Faktum är vi i Norden är världsmästare på kaffekonsumtion. Överst på prispallen står finnarna som konsumerar 13 kg per år och invånare. Vi svenskar delar andraplats med danskarna med cirka 11 kilo. Men utvecklingen går ständigt framåt och nye trender kommer ständigt. Det vi ser idag är inte kaffesnobbism, det är nyfikenhet och smakutveckling. Kombinationen böna och rostning gör att det finns tusentals olika kombinationer och smaker. Kaffet har tagit en naturlig plats i näringskedjan (vi återkommer till näringsinnehållet i ett senare inlägg) vilket får oss att associera fritt igen. För sånt är ju kaffestundens natur. En bild vi snubblade över igår fick kan knytas till både näringskedjan och naturen. En fotograf som heter Doc Jon har lyckats fånga (på bild) en fiskgjuse som tar en haj, och hajen i sin tur har en fisk i munnen. Vad är sannolikheten… en på en miljard? Mindre ändå?
     Här ser du en close-up:

     Sannolikheten att du får en god kopp kaffe är betydligt större. Åtminstone om du kommer till oss. FIKA FOR GOOD är ju liksom vårt adelsmärke. For good taste, meeting, laughs, people, environment.
     Vill du veta mer om vad du behöver? Gör en BEHOVSANALYS. Du anger dina koordinater, vi kontaktar dig.
      Vi tror på fikastunden som en väg till gott humör, goda relationer, goda medarbetare, goda möten och affärer. Vi tror på den goda smaken att jobba hållbart med såväl miljö som leverantörer och kunder. Vi kallar det ”FIKA FOR GOOD”. En professionell och lycklig fikapaus utan slut.

      1 2 3 8 Nästa