Kaffebloggen

Schysst & miljövänligt kaffe på jobbet

Genom Coffee center får du schysst och miljövänligt kaffe på jobbet

Coffee Center har alltid jobbat miljömedvetet. Bland annat jobbar vi med återanvändning och återvinning av vattenfiltersystem och automater. Dessutom är ca 40 % av kaffet Coffee Center levererar idag KRAV-märkt, Fairtrade och certifierat av Rainforest Alliance. Målet är att 100 % ska vara certifierat, både för människans och naturens skull.

Varje dag dricks det mer än 2 miljoner koppar kaffe i världen. Bara i Sverige använder vi ungefär 9 kilo kaffe per person och år. Genom att göra ett bra val får det stor positiv påverkan för både människa och natur. Gör världen till en bättre plats med en kafferast!

På Coffee Center är vi mycket stolta över att ha produkter med följande certifieringar i vårt sortiment;

Fairtrade

Fairtrade är en oberoende certifiering med fokus på människan. Målet är att motverka fattigdom och att stärka människors handlingskraft och inflytande. Genom detta skapas en positiv förändring och utveckling. Fairtrade-kaffe ger möjligheten att göra skillnad för andra.

Organisationen uppmuntrar också till ekologisk produktion, även om det inte är ett krav för certifieringen. Odlarna får verktyg för att kunna minska sin miljöpåverkan samtidigt som arbetet ger en tryggare ekonomisk sits. Ungefär 60 % av de Fairtrade-certifierade produkterna som säljs i Sverige är även ekologiska.

Visste du att du kan registrera ditt företag som Fairtrade-fikare? Som minst ska företaget använda Fairtrade kaffe, Fairtrade socker och Fairtrade te. Sedan registrerar ni er snabbt och enkelt på Fairtrade Sveriges hemsida.

KRAV

Den miljömärkning för mat som är mest känd i Sverige är KRAV-märkningen. Den innebär att produkten producerats ekologiskt, men med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAV betyder också att produkten inte får innehålla konstiga tillsatser eller ha producerats med GMO, kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.

KRAV är en märkning som finns på varor från hela världen. Det handlar alltså inte om ursprung utan om hur varan producerats. KRAV-kaffe är ekologiskt kaffe som gör skillnad för människor, djur och natur, både lokalt och i världen.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliances märkning finns bland annat på kaffe, te och choklad. Den lilla gröna grodan dyker upp allt mer! Märkningen finns på produkter som kommer från certifierade producenter; odlingar eller skogsbruk som sköts enligt stränga krav på miljöskydd, social rättvisa livskraftighet.

Märkningen är internationell och har skapats för att bevara jordar, vattendrag, djur och natur. Samtidigt tjänar den till att förbättra levnadsförhållanden för lokala samhällen, arbetarna och deras familjer. Bland annat främjar Rainforest Alliance att certifierade företag ger sina anställda tillgång till utbildning och sjukvård.

Från början odlades kaffe i regnskogen, under de stora trädens kronor. Men på senare år började skogen helt avverkas för att göra plats för täta rader med kaffebuskar som besprutades hårt med starka kemikalier. Rainforest Alliance vill vända den här trenden och hitta tillbaka till ett mer naturligt jordbruk. Ett jordbruk som inte tär på skog och människor.

UTZ

Den här certifieringen har en otrolig spårbarhet där du kan följa produkten hela vägen tillbaka till producent och odling. Via märkning på produkten går det att spåra den på webben för att se var den odlats. Där hittar du ofta information om själva odlingen eller kooperativet.

UTZ fokuserar på odling av kaffebönor, kakaobönor, hasselnötter och te. Målet är att genom vägledning, information och kunskap skapa bättre levnadsförhållanden, arbetsvillkor och produktionsförhållanden. Dessutom vill de samtidigt jobba med miljöfrågor för en hållbar odling.

Genom specialfokus och höga krav på anslutna företag och odlingar håller UTZ-märkningen en riktigt hög standard. UTZ-märkta varor har både fantastisk smak och gör gott för själ och samvete.

EU-eko

EU:s egen märkning för ekologisk produktion är lövsymbolen finns på alla förpackade ekologiska matvaror som producerats i EU. Den här märkningen är till för att uppmärksamma EU-böndernas omsorg om marken, den biologiska mångfalden och djuren.