Kaffebloggen

Kaffemaskin på jobbet – Såhär får du rätt mängd kaffe i koppen

Hur mycket kaffe dricker du? Inte per dag, inte per vecka eller år. Utan varje gång du dricker. De flesta som hugger en kopp kaffe på jobbet funderar inte så mycket kring det. Dom noterar att det är kaffe i koppen, 1,25 dl ungefär, och sen är det bra så. Det är ju trots allt kaffe i koppen. Bra så tänker många. Men är det rätt mängd kaffe i koppen, och smakar det som det ska? Regelbunden kalibrering av kaffeautomater samt smakanalys ger oss svaret – och dig bättre kaffe i rätt mängd. Med tanke på att var femte kopp blir stående odrucken på skriv- eller konferensbord så innebär det pengar i sjön. Där de gör lite nytta.
När man pratar om dosering och mängd kaffe så förekommer olika uppgifter. Det är inte helt enkelt, för det beror på vattentemperatur (som ska vara 94 grader), malningsgrad, bryggmetod, tryck, vattenvolym mm. Men ett bra riktmärke är ca 7-8 gram kaffe till 1,25 dl, dvs till en kopp. Detta är givetvis en smaksak, varför vi ofta genomför en behovsanalys innan vi finlirar med grundinställningen. För att hålla kvaliteten behöver maskinen service med jämna mellanrum. Byte av vattenfilter, kontroll av termostat, malning och så vidare. Allt tillsammans påverkar slutresultatet. För om kaffet inte smakar som det ska så är också pengar i sjön.
Om det trots perfekt service och kalibrering inte smakar som du vill så kan man byta kaffesort. Andra bönor med en annan rostning, från en annan del av världen.
Då tänker kanske den sparsamme och kostnadsmedvetne att det perfekta kaffet blir totalt sett dyrare eftersom man logiskt sett dricker mer av ett godare kaffe.
Logiskt, javisst. Men det är inte så enkelt. Visst finns det en korrelation, men den största bieffekten av godare kaffe är nöjdare medarbetare snarare än drastiskt ökad konsumtion. Det verkar liksom finnas en gräns. För oss finns det dock ingen gräns. Vi är så bra du vill att vi ska vara, och vi ser till att rätt mängd kaffe totalt sett kostar mindre. Det blir så om man dricker upp istället för att kasta.

Vi vill utmana dig och din bild av kaffe. För kaffet påverkar ditt humör, din arbetsmiljö, dina möten – och miljön.
DITT FÖRETAG FÖRTJÄNAR BÄTTRE KAFFE. VI UTMANAR DIN BEFINTLIGA KAFFELÖSNING. KOSTNADSFRITT.

Kontakta oss och säg att ditt företag vill testa vår FIKA FOR GOOD CHALLENGE.

Är du eller ditt företag intresserad av bättre kaffe? Eller en kurs? Eller bättre möten ;-). Kontakta oss via formuläret nedan.