Kaffebloggen

Iskaffe & kallbryggt kaffe – Sommarens heta dryck

Nju av en härlig kopp kaffe i det gröna

Kallbryggt kaffe blir en allt vanligare syn på caféerna i Sverige. Det är också något som du kan göra själv hemma. Här kommer två recept som ni kan testa. Det ena går relativt snabbt att göra, medan det andra kommer ta närmare 12 timmar. Och nu när sommaren är

Kallbryggt kaffe
Vad du behöver:
Grovmalt kaffe
Kallt vatten
Kaffefilter och filterhållare

Häll gorvmalet kaffe i en flaska eller behållare som du kan ha i kylen. Beräkna 65 gram kaffe per liter vatten. Slå på rätt mängd vatten i flaskan. Ställ in i kylen i 12-16 timmar, sen filtrerar du bort kaffesumpen. Det färdiga kaffet kan sen förvaras i kylen ytterligare 2-3 dagar om du lyckas låta bli att dricka upp allt på en gång.

Iskaffe
Vad du behöver:
Finmalt kaffe
Vatten
Is
Kaffebryggare

Dosera kaffet som vanligt (ca 60 gram kaffe per liter vatten). Men häll bara i ca 2/3 av den mängd vatten du ska ha i bryggaren. Den sista tredjedelen ersätter du istället med is som du häller direkt i kannan där det färdiga kaffet kommer. Isbitarna kommer att smälta av det heta kaffet, och hastigt kyler det ned kaffet. När allt kaffe har bryggts klart kan du servera kaffet, gärna med en isbit eller två i glaset.

Har du möjlighet så pröva gärna ett ljusrostat kaffe (som exempelvis vår Finca Nejapa).

Båda dryckerna kommer bli fantastiskt läskande. Och ett annorlunda inslag till sommarens fika eller frukost.