Kaffebloggen

Checklista för din kaffe-leverantör

Checklista med saker att göra i livet

De flesta av oss lever idag ett liv med oändlig tillgång till kunskap som vi villigt lägger i andras kunniga händer. Misstag är lika vanliga som ofrånkomliga. Anledningen är enkel: Mängden och komplexiteten av vår kunskap har överstigit vår förmåga att hela tiden leverera – korrekt, säkert eller effektivt.
Nu påskiner vi inte på något sätt att just du har begränsningar, men hänvisar bara till erfarenhet och beteendevetenskaplig forskning. Ingen är allvetande och omnipotent. En bra utförd checklista försäkrar att du genomför ett uppdrag enligt konstens alla regler, utan att missa kritiska och onödiga steg. Den hjälper dig också att gå tillbaka och revidera din process om något har gått fel. CHECKLISTAN reducerar dina misstag genom att kompensera för eventuella begränsningar som människors minne och uppmärksamhet har. Den kan också vara ett verktyg för att rannsaka din nuvarande lösning, eller om vi talar i egen sak: KAFFELÖSNING.
Vi har inte lösningen på alla dina göromål, men när det gäller kaffe så är det få som klår oss. Vi kan hjälpa dig, men först vill vi hjälpa dig hjälpa dig hjälpa dig själv.
Först av allt, hämta en kopp kaffe. Gå sen till ditt skrivbord och skicka efter en (eller flera) från oss. Mer om det lite längre ner.
Ja ja , vi vet vad du tänker – vi talar i egen sak. Sant, det gör vi till viss del. Men vi utsätter oss också för en viss risk. Vi gör dig kunnigare, vi hjälper dig ställa svåra frågor. Vi hjälper dig välja istället för att själva sälja. För vi vet att med kunskap väljer du själv. Vi tror att du väljer ”Fika for good”.
Kolla bara hur du beter dig på Systembolaget när du kryssar fram mellan vinhyllorna. Du väljer inte ett rött och ett vitt. Du kikar på druvor, ursprung/region, fyllighet med mera. Pinot Noir, Cabernet Franc, Syrah, Chenin Blanc, Riesling, Sydafrika, Österrike, Spanien, ekologiskt eller inte. Du matchar med tilltänkt mat. Du har kunskap, erfarenhet och en intern checklista. Japp, där har vi den igen – checklistan.

På Coffee Center har vi tagit fram hjälpfulla checklistor inom sex olika områden som är avgörande för din kaffeupphandling:
FUNKTION
ERFARENHET
SMAK
BEHOVSANALYS
DRIFT & KALIBRERING
HYGIEN.

Sammantaget blir de ett effektivt instrument för att kartlägga din leverantörs erbjudande och matcha det med ditt behov. genom att ställa viktiga frågor till dig – och dina kollegor – kan du få en bättre bild av kaffesituationen. Och bättre kaffe. Det är väl investerad tid, tro oss. Om det inte är ditt bord så passar det säkert på ett annat bord nära dig. Receptionisten brukar ha ett finger i kaffeburken, eller så är det kontorschefen. Kanske t o m någon på HR.

Checklisteregimen kan vara till god hjälp för allt möjligt i livet. Varför inte börja här och nu. Med kaffet på jobbet. Vi kommer inom kort att lägga upp ett Kunskapsbibliotek på vår hemsida. Där bjuder vi på kunskap. Om du önskar bjuder vi också på en kaffeprovning eller kurs. Där du kan kan lägga ditt kaffeliv i våra kunniga händer. Varför vänta, maila oss så skickar vi gärna över en bunt med checklistor.
    Vi tror på fikastunden som en väg till gott humör, goda relationer, goda medarbetare, goda möten och affärer. Vi tror på den goda smaken att jobba hållbart med såväl miljö som leverantörer och kunder. Vi kallar det ”FIKA FOR GOOD”. En professionell och lycklig fikapaus utan slut.