Kaffebloggen

Sällsynta och unika kaffesorter

Sällsynta kaffesorter världen om.

Kaffe finns i otaliga smakvarianter och blandningar. De flesta har säkert redan flera favoriter på butikshyllan. Det odlas ett fåtal olika kaffebönor kommersiellt, men beroende på var de växer, hur de behandlas och hur de blandas blir smaken väldigt olika. Här följer en lista på några av de mest unika kaffesorterna. Något utöver det vanliga som passar riktiga kaffekonnässörer.

5. St. Helena Coffee (St. Helena)
Ungefär 1900 km väster om Afrika, mitt i Atlanten, ligger ön St. Helena. Här odlas Arabica-bönor sedan mycket lång tid tillbaka. Det sägs att Napoleon var så förtjust i smaken av öns kaffebönor att han själv hjälpte till med odlingarna. Öns otillgängliga läge och de långa transportsträckorna är en del av vad som gör det här kaffet lite extra exklusivt, men den goda smaken med lätta citrustoner är vad som gjort det berömt.

4. Royal Kona Coffee (Hawaii)
Hawaii är traditionellt den enda staten i USA där kaffe kan växa. Kaffe odlas inom ett visst område vid ekvatorn eftersom det är under de specifika förhållandena som kaffet smakar som bäst. Kaffet från Hawaii får en unik smak och har under de senaste decennierna blivit allt mer populärt även utanför den lilla ö-staten.

3. Blue Mountain (Jamaica)
Kaffet från odlingarna i Blue Mountains på Jamaica är världskänt för sin milda smak som saknar mycket av det bitterhet vi annars associerar med kaffe. Kaffebönorna odlas på hög höjd och det rikliga regnandet tillsammans med bönornas speciella behandling producerar en unik smak. Den här smaken faller tydligen japaner extra bra i smaken. Nästan 80 % av produktionen exporteras direkt till Japan, vilket gör kaffet än mer exklusivt i resten av världen.

2. Hacienda La Esmeralda (Panama)
Det här kaffet har vunnit många priser för sin smak. Buskarna odlas i Panama på Mount Barús sluttningar på det traditionella viset under guavaträdens lövverk. En sällsynt och eftertraktansvärd delikatess som kaffeälskare bör testa någon gång i livet.

1. Kopi Luwak Coffee (Indonesien)
Framställningsprocessen av det här kaffet har äcklat och förundrat människor världen över. Kaffebönorna, som är av Arabica- eller Robustasorten, har passerat genom matsmältningssystemet hos palmmården. Förr samlades avföringen in och bönorna rensades ur, men tyvärr har kaffets popularitet gjort att palmmårdar hålls i fångenskap i små burar för att öka och kontrollera produktionen. Detta har lett till att svenska återförsäljare stoppat inköp av kaffet. Vi hoppas såklart att producenterna ändrar sitt beteende och kaffet kan säljas i Sverige igen – för vem vill inte testa bajskaffe?

Vi har noga utvalda bönor från Burundi, Etiopien, Brasilien och Colombia med flera. Alla anpassade och rostade för bästa smak för er fika på jobbet.