Kaffebloggen

Gott kaffe till semlan på fettisdag – Semla For Good

Vill du ha gott kaffe till semlan på fettisdagen? Semla for good

Mjuk. Söt. Fluffig. Semla. Även om det bara blir EN enda, på fettisdagen (13 feb), så måste man helt enkelt äta en semla. Vi ser till att du inte missar din semla.
Var kommer namnet ifrån? Latinets ”simila” betyder vetemjöl och liknande ord användes i antikens riken som synonym för fint vetebröd. Forskare menar att ordet semla kommer från latinets ”semi” vilket betyder halv och det gamla ordet ”semlja” som betyder klot. M a o ett halvt klot av finaste vete. Mandelmassan är en idé som importerades från det franska hovet i mitten av 1800-talet. Då åts den med varm mjölk. Vispad grädde mellan bulle och lock kom först på 1930-talet.
Den 12 februari 1771, på fettisdagen, dog kung Adolf Fredrik, far till Gustav III, dog efter att ha ätit en stor måltid som avslutades med hetvägg (semla med varm mjölk). Enligt samtida källor drack han champagne till. Men det gör inte vi. Eller du. Vi dricker gott kaffe. Ett kaffe som gör att du och världen vi lever i mår lite bättre. I alla led. Från den som odlar till den som rostar och den som slutligen dricker det. Vårt mål är alla ska dricka kaffe som är bra på många sätt för alla. Både i arbetsmiljön och miljön i stort. Vi kallar det Fika for good.

Dina färska semlor till kaffet den 13 februari beställer du här:

Beställ semlor till kontoret till fettisdagen