Kaffebloggen

Vad är billigast, en liter kaffe eller en liter vatten?

Härom dagen hölls det kurs på Coffee Center. Det var en kaffekurs för de som vunnit vår tävling på Instagram. Under en diskussion kom frågan upp vilket som är vårt dyraste kaffe. Jag visade då upp en påse som kostar 300 kronor per kilo. Kursdeltagarna tyckte det var ett dyrt kaffe. Och jag fick tänka till lite kring vad vi egentligen betalar för vårt kaffe i Sverige.

Världens största ätliga handelsvara (bara olja omsätter mer) är idag i kris. Och det är inte klimatförändringarna som är det mest akuta hotet (detta måste vi såklart också göra något åt, men det avhandlas i ett annat blogginlägg). Det är att kaffet aldrig tidigare handlats till ett så lågt pris. Dagens kaffebönder tjänar i stort sett ingenting på att odla kaffe. Och deras barn, som ska ta över gårdarna, är inte intresserade av att jobba med kaffe eftersom lönsamheten är alldeles för låg. Så om vi vill fortsätta kunna dricka kaffe, och om vi vill att våra barn ska kunna dricka kaffe om 20 år, så måste vi betala mer för kaffet än vad vi gör idag.

För att göra en enkel jämförelse med en annan vara vi dricker så kan vi roa oss med detta räkneexempel. En vanlig flaska kolsyrat vatten från någon av våra vanligaste bryggerier kostar idag ca 15 kronor för 1,5 liter. Detta innebär 10 kronor per liter. Samma vatten på 0,5 liters flaska kostar ca 12 kronor. Dvs vi betalar mellan 10-24 kronor per liter för vatten som paketerats i en plastflaska.

Morgonen efter kaffekursen kom ett reklamblad hem till mig. Ni har säkert fått ett liknande hem till er många gånger. Reklam för någon av våra större matbutiker. I dem finns nästan alltid kaffe med. Och det är så billigt. Denna morgon gällde erbjudandet fem paket kaffe för 99 kronor. Fem paket kaffe a 450 gram styck. Dvs 2,25 kg kaffe för under hundralappen.

Semmellatte i ett högt latteglas

Med ovanstående erbjudande på kaffe från min lokala butik så är literpriset på kaffe ca 2,65 kr per liter bryggt kaffe (man använder ca 60 gram kaffe till en liter färdigbryggt kaffe. Detta innebär att när du köper 2,25 kg kaffe, får du ca 37 liter färdigbryggt kaffe). Du betalar alltså mellan 5-10 gånger så lite för kaffe som odlats, skördats, bearbetats, fraktats från Sydamerika eller Afrika (oftast) rostats och paketerats, som för vattnet som tappats från en kran och kolsyrats. Någon måste betala för detta låga pris, och tyvärr är det inte vi i Sverige som betalar det priset, det är kaffebonden som får alldeles för lite pengar för sitt kaffe.

Jag anser att vi borde vara beredda att betala MINST lika mycket för kaffe som för en flaska kolsyrat vatten. Detta innebär att vi borde betala runt 250 kronor för ett kilo kaffe (ett kilo kaffe ger oss ca 16 liter färdigbryggt kaffe, vilket resulterar i ett literpris på ca 15,50 kr.). Och detta resulterar då i att vi betalar lika mycket för kaffe som för en flaska vatten.

Så betänk detta nästa gång du handlar kaffe. Se till att du betalar rätt pris för ditt kaffe. Och tänk på att ingenting är gratis. Någon måste alltid betala för allt. Och oftast är det inte du, utan de kaffeodlande bönderna och våra barn och barnbarn som får betala större delen av din kaffekopp. Eller så får de inget kaffe alls.