Kaffebloggen

Kaffemaskiner med miljötänk – Är kaffe en ny energikälla

Kaffemaskiner från Coffee center - för ett bättre miljötänk på kontoret

I Sverige är vi rätt bra på att källsortera och avfallet används på innovativa sätt. Bara i Stockholm körs ungefär 15 000 bilar och 300 bussar på biogas. Att kunna återvinna för att skapa nytt är viktigt för miljöns skull. Inspirerad av Sveriges exempel har entreprenören Arthur Kay börjat titta på kaffe som grön energikälla. Eller snarare det avfall som vårt myckna kaffedrickande producerar.

I London har människor börjat bära masker eftersom luften blivit så pass dålig utav föroreningar. Det för tankarna till industrialismens glansdagar när smogen även då hängde tung över Europas stora städer. Kay har ett företag som heter Biobean och hans plan är att samla avfall från de stora kaffekedjorna och producera ett bränsle som kan driva Londons ikoniska röda dubbeldäckare. Nu verkar han faktiskt vara nära målet och har utlovat en prototyp inom en snar framtid.

Kaffebränslet skulle vara positivt på mer än ett sätt. Arthur Kay menar att andra basprodukter som använts för att skapa biobränslen är problematiska eftersom de i grunden också är matvaror. Så många som vi är på planeten nu har vi helt enkelt inte råd att hälla vår rapsolja i bilar istället för att laga mat med den. Biobränsle måste vara en hållbar energikälla.

Vi gör tummen upp för det här initiativet och hoppas att det faller väl ut. Vi på Coffee Center vet vilken energipotential det finns i kaffe och miljötänket ligger oss varmt om hjärtat.

Källa: Future Energy: Will buses be run on coffee? http://www.bbc.com/news/technology-38854886 20170615 16:00