Kaffebloggen

Var kommer kaffe från?

Var kommer kaffet från? Coffee center pratar om kaffets ursprung

I denna, den andra, lektionen av Coffee Centers kaffeskola så ska vi prata ursprung. Var kommer kaffet egentligen från? Och varför spelar ursprunget någon roll?

Ursprung är något som de flesta kafferostare kommunicerar alldeles för dåligt. Det spelar en stor roll för smaken på kaffet, och det ger oss en större förståelse för kaffe.

Kaffe kommer ursprungligen från Etiopien, och det är bara där som det växer i vilt tillstånd. Under 1600-talet så började människan sprida kaffet runt om i världen, först till asien, sen vidare till Latinamerika, Madagaskar och sen tillbaka till Östafrika.

Kaffe växer 10 grader söder och norr om ekvatorn. Det vill säga Latinamerika, Afrika och Asien. Om vi generaliserar för en kort stund så kan man säga att kaffe från Asien är kryddigt, fylligt och mustigt. Kaffe från Afrika är fruktigt, sött och syrligt. Medan kaffe som kommer från Latinamerika är chokladigt, nötigt och runt. Den klassiska kaffesmaken som vi är vana vid liknar mest de kaffe som kommer från Latinamerika.

De flesta kaffe som finns på marknaden idag är blandningar av kaffe med olika ursprung, detta för att skapa smaker som är så lika som möjligt oavsett årstid och när de olika länderna skördar sina kaffe.

Men om man vill smaka på kaffe i sin renaste smak så ska man försöka få tag på en påse som bara innehåller bönor med ett enda ursprung.

I nästa lektion här på bloggen så kommer vi att gå in mer på djupet i hur man processar kaffe.

Tycker du det är intressant och vill lära dig mer så följ oss här eller boka in en liten kaffeskola helt kostnadsfritt. För att boka in en kurs ring din säljare eller maila kontakt@coffeecenter.se Eller kontakta oss via formuläret nedan.