Kaffebloggen

Kaffeplanta – Hur kaffets smak påverkas av växtens höjd

Höjden på kaffeplantan påverkar smaken på ditt kaffe

Förutom var och vad som har växt så är även frågan om hur det växt viktig att få besvarad för att kunna avgöra vad ett kaffe kommer att smaka. I denna lektion kommer vi kolla mer på detta.

Kaffe som växer på höga höjder över havet blir generellt sätt mer smakrika och komplexa jämfört med kaffe som växer på lägre höjder.

Generellt sätt kan man säga att kaffe av typen Arabica växer från 500 m.ö.h. och uppåt. Men kaffe kan växa ända upp till strax över 2000 m.ö.h. Varför upplevs då smakerna på kaffe olika beroende på var det växt? Och kan man säga något generellt om smakupplevelserna?

Det verkar lite oklart exakt varför kaffets smak påverkas av växthöjd. Men två saker kan absolut påverka; temperatur och syrehalt i luften. Ett kallare och mer syrefattigt klimat gör att kaffebären mognar långsammare. Att de mognar långsammare gör att de har mer tid på sig att dra åt sig näring. Därför tenderar kaffe som växt på högre höjd att vara mer hårt och kompakt. Medan kaffe som växt på lägre altitud är mer poröst. Samma sak gäller med smaken. Ett kaffe som växt på högre höjd tenderar att vara syrligare och mer komplext.

Vi kan dra paralleller till ett annat bär – jordgubben. Säsongens första jordgubbar som växt snabbt och ofta i växthus tenderar att vara bleka och smaka ganska vattnigt. Däremot jordgubbarna som kommer i slutet av säsongen från de norra delarna av Sverige är ofta mörka, söta och väldigt smakrika, nästan fermenterade.

Om man generaliserar kring smakerna en stund igen så kan följande smakprofiler användas för kaffe. Observera att dessa smakexempel gäller för Arabica. Robusta tenderar att växa på mycket lägre höjder.

<1000 m.ö.h. – Platt, jordigt

1000-1200 m.ö.h. – Låg syrlighet, sött

1200-1500 m.ö.h. – Citrus, choklad, nötter

1500+ m.ö.h. – Komplext, fruktigt, sött och hög syrlighet

Tycker du det är intressant och vill lära dig mer så följ oss här eller boka in en liten kaffeskola helt kostnadsfritt. För att boka in en kurs ring din säljare eller maila kontakt@coffeecenter.se Eller kontakta oss via formuläret nedan.