Kaffebloggen

Cold brew kaffe – Trendig dryck som slår nya rekord

Kallt kaffe. En ny trend.

I Sverige är cold brew kaffe fortfarande ganska nytt. Utomlands har det funnits en tid och nu verkar drycken ha fått en oanad genomslagskraft. Kaffet bryggs långsamt i rumstemperatur med hjälp av kallt vatten. Det tar tid, men kaffet får en unik smak. Eftersom det både bryggs och serveras kallt så har det blivit en riktig sommarhit – en svalkande och uppiggande dryck med vuxen smak.

I USA har nya varianter av sommardrycken blivit enormt populära. Starbucks har börjat tillsätta kväve till sitt kaffe och serverar kaffet ur kranar på disken. Kväve har länge använts för att ge olika drycker längre hållbarhet och för att bevara den färska smaken. Det används till exempel i fruktjuicer. Tillsatt i kaffe ger det dock en sammetslen textur på drycken och bildar ett skum på ytan som gör att det nästan ser ut som riktigt mörkt öl.

Där kaffedrickartrenden annars brukar vända nedåt på sommarhalvåret har den nu på många platser istället fortsatt stiga. Det här läskande och kalorisnåla alternativet till den varma koppen kaffe tycks falla många i smaken.

Restauranger och företag har börjat köpa in cold brew i tankar, liknande de som öl levereras i. Skulle det kunna vara något för den svenska marknaden? Skulle ni vilja ha en kaffekran på kontoret för mumsigt cold brew kaffe?

Källa: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-07-19/hot-sales-of-cold-brew-might-just-be-what-coffee-market-needs