Kaffebloggen

Vart odlas kaffe? Här hittar du en kaffeodling

Kaffe går inte att odla riktigt var som helst för att det ska bli bra. Området där kaffe både växer bra och blir riktigt gott sträcker sig som ett bälte kring jordklotet med ekvatorn som mittlinje. Den här tropiska zonen har perfekta förhållanden för kaffebusken. Zonen innefattar många olika miljöer, länder och kontinenter.

Sin tidigaste popularitet fick kaffet i mellanöstern och det sägs att det var en herde i Etiopien som en gång såg hur en matglad get blev extra sprallig av att ha ätit just kaffe och då förstod herden kaffebönans märkvärdiga uppiggande kraft. Men även om ursprunget är där så tog det inte särskilt lång tid för plantan att spridas världen över. Människor världen över insåg snabbt hur gott kaffe är. Trots att bönorna i stort har ungefär samma ursprung så får de väldigt säregen smak beroende på en rad olika faktorer.

Odlingstiden är en sak som spelar in. Den populära Arabicabönan mognar på 7–9 månader, medan Robusta tar ungefär 11 månader på sig. Båda sorterna odlas världen över, men får otroligt varierande smak. Förutom kaffesort så är jordmån, klimat, meter över havet och odlingsmetod några av de saker som spelar in för smaken. Det kan faktiskt variera mellan olika odlingar inom samma område, men tydligast märks det oftast mellan olika regioner och kontinenter. Man säger att kaffet har en egen ’terroir’, en karaktärstypisk smak kopplad till ett geografiskt område. Här följer några exempel på sådana:

Hawaii
Djup
Len
Balanserad

Brasilien
Nötig
Chokladig
Klar

Kenya
Aromatisk
Blommig
Citrus