Kaffebloggen

En italiensk kaffestudie

I Italien har man ett speciellt förhållande till kaffe. Det är inte som här, att man tar det med sig i en pappmugg med lock och smuttar på i splendid isolation. Nej, i landet som inte har bråttom så tar man sitt kaffe på plats, gärna stående och – paradoxalt nog – snabbt. Låt oss ta på vår kaffeantropologiska hatt och gräva lite djupare; varför tar dom det inte med sig?
För det första, det är snabbt. Kaffedrickande i Italien är en snabb ritual. Du beställer av baristan vid disken, betalar och hänger kvar där till den ställs fram och sveper den utan omsvep. Det brukar inte ta mycket mer än en minut, men är det allt? Inte alls. Kaffe innebär också en rast. En paus och en ursäkt för att relaxa lite. Ett avbrott för att byta ett ord eller två med en vän eller en främling (som ju är en vän man inte känner). En annan sak är att kaffet inte serveras skållande varmt, det ska vara drickvänlig temperatur, för hur ska man annars dricka den snabbt. Kaffestunden är helt enkelt en helig och trevlig stund som knappast kommer att överges när takeawayvågen rullar över resten av världen.

Här följer de tio italienska budorden för kaffe:
1. Mjölk på morgonen – capuccino, caffé latte, latte macchiato eller annan form av mjölkig kaffe är vad som gäller före lunch. Och aldrig efter en måltid.
2. Keep it simple – glöm alla Starbucksfasoner med uppochnervänd decaf mint frapuccino.
3. Säg aldrig espresso – det räcker med ”un caffè”. Säg inte expresso heller.
4. Double trouble – visst, du kan beställa en dubbel espresso (doppio), men det är inte en italiensk vana. Man dricker mycket kaffe, men helst i små doser.
5. Högt och tydligt – gå fram till baren med sträck rygg och stadig blick. Med hög och tydlig stämma beställer du ditt caffè.
6. ”Notan tack” – på vissa större kaféer ropar baristan ”-notan, tack”. Det betyder att du betalar först och dricker sen.
7. Endast ståplats – Om du inte har en bra anledning att sitta ner – kaffet dricks stående.
8. Inte het på gröten – här bränner man inte läpparna eller tungan av sig. Kaffet serveras lagom varmt (men bryggs vid 96 grader)
9. Tillåtna varianter – cappuccino and caffé latte: caffè macchiato or latte macchiato – en espresso ,ed en skvätt mjölk eller varm mjölk med en skvätt kaffe (fast bara på morgonen); caffè corretto: den italienske arbetarens snabbis, en espresso “tillrättalagd” med en droppe cognac eller grappa; och caffè freddo eller cappuccino freddo (is-espresso or cappuccino) – men se upp, dessa kan komma försockrade. Du kan också fråga efter en caffè lungo eller caffè ristretto om du önskar mer resp mindre vatten i din espresso.
10. Det var allt – allt annat du läser eller hör är lögn.

Är du eller ditt företag intresserad av bättre kaffekultur? Eller en kurs? Eller bättre möten? Eller rätt kaffe för dig? Vi snackar svenska 😀
Kontakta oss via formuläret nedan.




Fastna inte i bilden av dig själv

Vanans makt är stor. Det gäller kaffet du dricker men även andra saker du äter eller gör. Att ha rutiner för att få tillvaron att gå ihop är helt naturligt. Och vanligt förekommande. Däremot vill vi ifrågasätta rutinen att ha samma rutin, att inte ifrågasätta sig själv, utvärdera kvaliteten på rutinen.
Om du alltid tar samma väg till jobbet eliminerar du möjligheten att upptäcka nya saker, uppleva nya möten och få nya tankar. I alla fall på väg till jobbet.
Samma sak gäller kaffet du dricker. Du vet hur det är när du går och handlar… du står framför hyllan och letar efter samma förpackning som snart är tom hemma.
Vad skulle hända om du lösgjorde dig från den bild du lever med? Det värsta som kan hända är du inte tycker om kaffe B lika mycket som ditt trygga kaffe A, och då får du leva med att femtio spänn gick upp i rök. Om du inte dricker upp det mindre goda kaffet vill säga.
Samma sak gäller på jobbet. Du dricker kaffet av ren vana, snarare än för att det är gott. Maskinen står där, du trycker på knappen överst till vänster, väntar i 15 sekunder och vandrar sedan därifrån med samma kaffe som alltid. Smakar det som du vill eller smakar det bara.? Bryggs det vid rätt temperatur, med optimalt renat vatten? ÄR det rätt doserat av rätt böna för dig? Du kanske inte bryr dig för att du inte tänker på att det finns alternativ. Bättre alternativ. Du har fastnat i bilden av dig själv och same same but NOT different.

Vi vill utmana dig och din bild av kaffe. För kaffet påverkar ditt humör, din arbetsmiljö, dina möten – och miljön.
Vi vill att du ska bli en bättre jobbkaffedrickare.

DITT FÖRETAG FÖRTJÄNAR BÄTTRE KAFFE. VI UTMANAR DIN BEFINTLIGA KAFFELÖSNING. KOSTNADSFRITT.

Kontakta oss och säg att ditt företag vill testa vår FIKA FOR GOOD CHALLENGE.

Är du eller ditt företag intresserad av bättre kaffe? Eller en kurs? Eller bättre möten ;-). Kontakta oss via formuläret nedan.




INGET JOBB ÄR SÅ ENKELT ATT DET INTE KAN MISSLYCKAS

Det finns enkla jobb och det finns svåra jobb, alla med en sak gemensamt: Det går att misslyckas. Resultatet är oftast en konsekvens av talangen som utför jobbet eller av engagemang. Ibland en kombination av båda. Vårt jobb är inte direkt enkelt, men det är inte heller det svåraste. Tänk bara hur det är att vara fredsmäklare i Syrien, hundmatstestare, neurogenetiker eller minröjare (eller tillverkare av fortune cookies, att döma av bilden). Perspektiv är viktigt.
Däremot, med vårt sätt att se det är det ett av de viktigaste. Kaffet vi svenskar dricker på jobbet har ofta en religiös status, även om många kanske dyrkar fel kaffegud. Vi väljer bönor, vi rostar dem till perfekt smak, vi säkerställer att vattenkvaliteten är första klass och har rätt temperatur vid bryggning, vi kalibrerar maskiner så att dosering, malning mm är på topp, vi servar och fyller på med rätt sort på rätt plats. Vi gör väldigt mycket. Med tanke på hur viktigt kaffet är på svenska arbetsplatser får inget gå fel. Det gör det inte heller när vi är i farten.
Med stor respekt för vad du själv gör så vill vi ändå ranka vårt jobb som väldigt viktigt (och inte helt enkelt). Så pass viktigt att vi gärna ger dig en lektion. Dels för att du ska kunna göra mer rätt (kaffe), och dels ställa större krav på oss. Men framförallt hjälpa oss hjälpa dig till bättre och godare kaffe.

Är du eller ditt företag intresserad av bättre kaffe? Eller en kurs? Eller bättre möten ;-). Kontakta oss via formuläret nedan.




Det är viktigare att vinna än att komma tvåa.

Varje är är det Eurovisionschlagertävling, och varje år låter det likadant.”Man kan inte tävla i musik”. Men nu pysslar vi med kaffe, och kaffe go’ vänner det kan man tävla i. Och visst är det viktigt att delta framför att vinna, men vem åker dit utan att fundera på guldmedaljen. Ärligt talat! Knappast någon skulle vi påstå. I alla fall inte Coffee Centers kaffeprofessor Åke Nolemo. Han har varit med förut och då kom han tvåa (ändå kommer vi ihåg honom), vilket inte är så pjåkigt.
Om ni nån gång har sett en matlagningstävling så förstår ni principen, fast det är kaffe som spelar huvudrollen. Utan att säga för mycket så kan Åke avslöja att det inte är något dussinkaffe han tänker bjuda domarna på. Vi tror honom, vi såg fakturan för hans tvåkilospåse och misstänkte spontant att han extraknäckte som diamantinköpare. Han har lovat att hantera bönorna (eller ädelstenarna) med all den kärlek och kunskap som finns i hans avlånga och lite bleka kaffekropp. När han inte tränar för SM i Jönköping den 22-25 februari så smaksäkrar han våra kunders kaffe och tar fram nya rostningar. Så om du känner att något saknas i kaffekoppen på ditt företag så gör du bäst i att kontakta oss. Bli inte besviken om du inte får snacka med Åke första gången, men vi kan hjälpa dig. Med tiden kommer du nog att träffa honom.

Tills dess, följ hans väg mot det svarta kaffeguldet här:
Åke till SM

Är du eller ditt företag intresserad av bättre kaffe? Eller en kurs? Eller bättre möten ;-). Kontakta oss via formuläret nedan.




Den ofrivillige rostaren

Årets första dagar. Timmen var sen och han hade precis stoppat in två torra björkvedsklabbar I kaminen. Han kunde höra januarivinden slita i takplåten och katten som envist jamade i köket. Han hade gjort misstaget att ge katten små råa bitar av den högrev som tidigare under kvällen spelat huvudrollen i den värmande gulaschen. Och nu ville odjuret ha mer. Man kan inte ta rovdjuret ur odjuret tänkte han och blockerade disciplinerat bort kattens tiggande klagosång.

Tankarna snurrade kring annat. För första gången på länge hade nervositeten över framtiden och meningen med allt börjat släppa sitt järngrepp. Han tittade på bilden framför sig – en röd jordig landsväg som ringlade sig längs Rwenzori, Månens berg, i västra Uganda. Han hade köpt fem kg råa kaffebönor av en kvinna som hade sin egen mkirofinansierade odling. Mest på skoj, för han kunde mindre om kaffe än han kanske ville erkänna. Och kvinnan, som vanligen bara sålde till kooperativet, skrattade åt hans pojkaktiga entusiasm. Det var mest tänkt som en annorlunda souvenir, ett kul projekt – att lära sig rosta sitt eget kaffe som han kunde ge bort till vänner och bekanta. Han hade, tyckte han själv, lyckats rätt bra med rostningen och med visst högmod packat dem i egensydda påsar av tyg som han kommit över på en marknad i Kampala. Jorå, personligt så det förslår. Och unikt. Dessutom gott.

På skoj, och givetvis stolt över sin bragd, tog han en bild på sitt förpackade kaffe utan namn och lade ut på sitt Instakonto och la till #mittegetkaffe. Det var för fem dagar sen. Nu hade bilden fått eget liv och gillats av nästan 7300 personer. Drygt 70 personer hade frågat om de fick köpa. Problemet var att han inte hade något kvar. Efter de första havererade rostningarna i ugnen han fått kläm på det och hittat både rätt temperatur och rätt tid. Sannolikt mer tur än skicklighet, men vad värre var; han hade bara lyckats ta rätt på tre kg bönor. Stordrickare som han var så förslog det inte långt. Och bortsett från granntjejen som fått ett 250 grams snyggförpackat smakprov så var det bara han som druckit kaffet. Ingen vidare marknadsundersökning kanske, men magen sa ja. Nu stod den sista koppen och gapade tom framför honom vid skrivbordet. Men det får inte vara den sista tänkte han, möjligen en av de första.
Dessvärre hade han som inte ens hade brytt sig om att ta några kontaktuppgifter till kvinnan med kaffet. Det var ju mest menat som en kul grej. Men nu var det allvar. Han knappade in Arlanda – Kampala på datorn och började planera nästa resa. Det skulle bli ett bra år med många goda fikastunder och varma kaffevindar.

Är du eller ditt företag intresserad av bättre kaffe? Eller en kurs? Eller bättre möten ;-). Kontakta oss via formuläret nedan.




FIKA FOR A GOOD NEW YEAR

Kaffe är ofta en stundens ingivelse. Utom på morgonen förstås. De flesta av oss kan svårligen tänka sig en dag som startar utan kaffe.

Tillbaka till stunden, den stund som dyker upp med jämna mellanrum när vi jobbar, stöter ihop med vänner, när vi kontemplerar över tillvaron. Då kaffet är ett smörjmedel, ett elixir och en gnista som startar en eld.
Under året som gått har mycket hänt i vår egen kaffevärld – saker som vi vill ta med oss ut i din kaffevärld. Vi har tagit med oss kaffet in i filmens värld för att berätta mer om vad som gör ett bra kaffe: vatten, hygien, odling, bönor, rostning, temperatur, dosering… men framför allt KUNSKAP. Kunskap är kaffemakt.

Vi har dragit igång utbildningar som gör våra kunder (och potentiella kunder) till kräsnare kaffedrickare. Inte nödvändigtvis för att dricka mer, men för att dricka bättre. För när allt kommer omkring så är livet för kort för att dricka dåligt kaffe. Det gäller även andra saker. Det är för kort för att ödsla tid på dåliga relationer, dåliga strumpor, dåliga vanor. Resonemanget går att applicera på det mesta. Vårt credo FIKA FOR GOOD går ut på precis det. Vi investerar i bra människor, bra utrustning, bra kunskap, bra kaffe, bra odlingsförhållanden som gör att människor mår bra längs hela kaffekedjan.

Vi har byggt basen för en kontorskafferevolution under 2017. Bakom ridån väntar artisteri, konst, akrobatik, god smak, estetik och glädje. Den resa vi har påbörjat kommer att fortsätta, och du är inbjuden till hela härliga föreställningen. För imorgon är inte bara en ny kaffemorgon, det är ett nytt kaffeår. Men ny kaffetår. 2018 kommer att bli ett bra år för fikasugna.
FIKA FOR A GOOD NEW YEAR önskar vi er alla.

Är du eller ditt företag intresserad av bättre kaffe? Eller en kurs? Eller bättre möten ;-). Kontakta oss via formuläret nedan.




FIKA FOR GOOD BUSINESS

Livet är en lektion. Låt vara en rätt lång lektion. För många är en långtråkig lektion, för andra en nyttig och för somliga en vandring i parken.
De som levt länge kan med visdomsord berätta att den som är nyfiken och läraktig är också den som får ut mer av resan. Må så vara att människor har olika resor.
Vårt universum är mer eller mindre kaffedränkt. Vi är knappast ensamma (sannolikt inte heller i universum), vi vet att det finns kaffenördar överallt. Kaffe är big business, och är ju inte för inte den näst mest handlade råvaran i världen. Även den som inte byter kaffe mot pengar, eller pengar mot kaffe, är sysselsatt med andra affärer. En del bygger hus, andra bygger IT-infrastruktur. En del tillverkar skor, andra springer efter nästa möjlighet. Vad de allra flesta har gemensamt är att de dricker kaffe. Ensamma eller i grupp.
I det dagliga livet ställer vi alla krav på det mesta vi gör. För oss själva och för andra. Då är det inte mer än rimligt att du ställer krav på det kaffe som du sörplar i dig på jobbet. För du ska inte sörpla, du ska njuta. Våran Åke kan mer om kaffe än du så vi tycker att du ska lyssna på vad han har att säga. Se det som kloka ord på din resa.

Är Du eller Ditt företag intresserad av en kurs? Eller bättre möten ;-). Kontakta oss via formuläret nedan.




I kafferimmens tid

På Coffee Centers lager försökte vi förgäves hitta vårt kaffe-orakel Åke, men han hade tydligen fastnat med skägget i nån kaffemaskin, för han var nowhere to be seen (det rimmr f ö på maskin). Däremot hittade vi en annan gynnare som hade tassat in bland lådor och säckar, och till på köpet skrivit en julvers. Håll till godo – filmbevis och text här. Bevis på att kaffetomten finns.

”Jaha ja, här sitter jag bland bönor så fina.
Dom är ännu så länge i min ägo, men kan bli dina.
Långt ifrån den bistra och kalla vinterfrosten
Drömmer jag om värmen från den perfekta rosten

Var bönorna kommer ifrån är i dunkel höljt
Tills jag dom har smakat och ner i magen sköljt.
Då utropar jag ljudligt: Ho ho ho vilken bouquet
Varpå jag anar att du mer än gärna vill vara mé.

Mé på vårt kaffeäventyr som på alla sätt är FOR GOOD.
Så ta på dig snöskorna och styr stegen mot våran hood.”

God Jul önskar vi på Coffee Center.

Är Du eller Ditt företag intresserad av en kurs? Eller bättre möten ;-). Kontakta oss via formuläret nedan.




Fika for good meetings

Japp, då var det bloggdags igen. Passande nog med lektion fyra i vår skola: FIKA FOR GOOD MEETINGS feat. Åke Nolemo. Passande eftersom juletid är mötenas tid, på jobbet och utanför. Människor vi gillar och ibland människor vi gillar lite mindre. Vi möts lite extra mycket då, och du kan ju alltid skippa glöggen och dyka ner i kaffemuggen. Vi dyker gärna djupare än så. Vi dyker efter det godare kaffe, det roligare kaffet, personligare kaffet, miljövänligare kaffet. Den här filmen är bättre än Kalle på julafton, och ännu bättre är att allt vi säger är sant. Du kommer att lära dig, och vilja ha mer. Både film och kaffe. Ok, nu kör vi.

Är Du eller Ditt företag intresserad av en kurs? Eller bättre möten ;-). Kontakta oss via formuläret nedan.




FIKA FOR GOOD PEOPLE

Bloggen presenterar film nummer tre i vår skola: FIKA FOR GOOD PEOPLE feat. Åke Nolemo (once again). Så poppa pocornen igen och gör er redo för en filmupplevelse utan dess like. Godare kaffe, roligare kaffe, personligare kaffe, som inte tär på miljön. Och denna film följs av del 3, 4, 5, 6… Och du kommer inte att tröttna. Du kommer att lära dig, och vilja ha mer. Både film och kaffe. På en skärm nära dig. Häng med.

Är Du eller Ditt företag intresserad av en kurs? kontakta oss via formuläret nedan.




Tillbaka 1 2 3 4 5 8 Nästa